:

Szerző: Koi Tamás

2013. június 26. 10:02

Videohívás beépülők nélkül: itt a Firefox 22

Tegnap megjelent a Firefox webböngésző legújabb, 22-es verziója, melynek egyik kulcseleme a böngészőn belüli hang- és videohívásokat lehetővé tevő WebRTC-támogatás.

A Mozilla tegnap az eredeti ütemtervnek megfelelően elérhetővé tette a Firefox webböngésző legújabb, 22-es verzióját, mely a felszín alatt több fontos újítást és fejlesztést is tartalmaz a szokásos hibajavítások mellett. Így az új verzió immár támogatja a WebRTC protokollt, illetve egy olyan JavaScript-modul is bekerült a motorba, mely megfelelő optimalizáció esetén jelentősen gyorsíthatja a webes alkalmazások futtatását.

Az összes változás közül a Mozilla a legnagyobb jelentőséget a WebRTC (Web Real-Time Communications) bekapcsolásának tulajdonítja - a nyílt forrású API-t támogató modul eddig is ott volt a Firefoxban (a 18-as verzió óta), ám alapbeállítás szerint ki volt kapcsolva. A WebRTC API lehetővé teszi, hogy a webfejlesztők böngészőben futó hang- és videohívási lehetőséggel lássanak el egy weboldalt, külön beépülőmodul (például Adobe Flash) meghívása nélkül. A WebRTC felkarolása jelentős részben a Google-nek köszönhető, a Chrome és az Opera már régóta kezeli az API-t. A WebRTC-nek a PC-s és mobilos böngészők mellett a Mozilla saját mobilos operációs rendszerében, a Firefox OS-ben is kulcsszerepet szán.


Forrás: Mozilla

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Firefox 22 tartalmaz továbbá egy új JavaScript-modult, az OdinMonkey névre keresztelt asm.js a fejlesztők ígérete szerint jelentősen gyorsíthatja a kódfuttatást, feltéve, hogy a webfejlesztők optimalizálják a kódot. Ez, valamint az új verzióban szintén megjelenő WebGL-optimalizáció a Mozilla szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a fejlesztők látványosabb és gyorsabb webalkalmazásokat (jellemzően játékokat) készítsenek.

A Mozilla a teljesítményoptimalizációkon és új funkciók bevezetésén túl több biztonsági rést is befoltozott a Firefox 22-vel. A 21-es verzió óta felfedezett és kijavított 17 sebezhetőségből 7 kapott kritikus besorolást. A Firefox 22 különböző platformokra készült kiadása elérhető a Mozilla letöltési oldaláról. A böngésző új verziója a már telepített, korábbi kiadásokra automatikusan frissül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.