Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 13. 12:23

Elharapja a vezetéket a Hipernet 84

Amikor a Telenor tavaly elindította a Hipernet szolgáltatást, a szolgáltató bevallottan a vezetékes internettel szemben küldte harcba. A cég azóta nagyobb sebességfokozatba kapcsolt, tette ezt ráadásul úgy, hogy az árakat nem emelte hozzá. Olvasói beszámoló következik.

A Telenor Magyarország nagyjából egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy egyes, jellemzően kisebb lélekszámú vidéki települések egy részét lefedve elindítja hálózatán az LTE-alapú mobiladat-szolgáltatást. A norvég tulajdonban álló társaság ezzel másodikként vezetett be az országban kereskedelmi LTE-szolgáltatást, ám eleve több frekvenciával gazdálkodhat mint a piacelső Magyar Telekom, ráadásul kevésbé forgalmas helyeken üzemelte be az első LTE cellákat, mint versenytársa. A két tényező folyománya az ország leggyorsabb mobilnet-szolgáltatása, a Hipernet 84 lett.

Fordított stratégia

Az LTE-alapú mobilnetet tehát éppen az eredeti Hipernet bevezetési koncepcióval ellentétesen állította kereskedelmi üzembe a Telenor: tavaly augusztus közepén kizárólag Budapesti lefedettséggel indult a Hipernet, mely DC-HSPA+ technológiával elméletileg akár 42 Mbps letöltési sávszélesség elérésére is képes. Korábbi tesztünkben bebizonyosodott, hogy forgalmasabb területeken jó ha ennek az elméleti értéknek a fele teljesül a gyakorlatban, hasonló arányú "nettó" sávszélességet vártunk a Hipernet 84-től.

Mivel a szolgáltatás Budapesten egyáltalán nem érhető el, egy kazincbarcikai olvasónk sietett a segítségünkre, akinek a szülővárosa felkerült arra az egyelőre mintegy 60 települést tartalmazó listára, ahová a Telenor elvitte a Hipernet új, leggyorsabb változatát. A konstrukciót illetően egyébként a legnagyobb meglepetés éppen az ár, hiszen a Telenor nemhogy drágábban adná az LTE-alapú szolgáltatást, a kiosztott szóróanyag tanúsága szerint saját ügyfelei már havi 7000 forintért megkaphatják az előfizetést modemmel együtt, 2 év hűség vállalása esetén.

A konstrukció többi része már korábbról ismert, vagyis a webböngészés és e-mail forgalom korlátlan a Hipernet 84-gyel, emellett nappal (7:30 és 24:00 között) 40, éjszaka pedig 200 gigabájt - vagyis gyakorlatilag korlátlan - adatforgalmi keret áll rendelkezésre. A SIM-kittel egy ZTE márkájú USB- modemet kap az előfizető, a Telenor kínálatában jelenleg egyetlen más olyan eszköz nincs, ami képes lenne csatlakozni az LTE-cellákra.

Leggyorsabb

Kazincbarcikai olvasónk beltérben próbálta ki a Hipernet 84 szolgáltatást, a modem a Pollack Mihály utcában lévő tízemeletes toronyház tetején lévő cellához csatlakozott. A több tucatnyi mérés alapján összeálló kép rendkívül kedvező képet festett a lokális cella, illetve cellák kapacitásáról, hiszen a speedtest.net szolgáltatás segítségével elvégzett mérések szerint 38 Mbps alá egyetlen esetben sem esett a letöltési sávszélesség, míg a feltöltés tartósan 14 Mbps felett tudott maradni. Utóbbi kapcsán érdekesség, hogy a szolgáltatás feltöltési oldalon a reklámozottnál (ami egyébként 10 Mbps) is nagyobb valós sávszélességet biztosít.

A sebesség egy másik fontos mérőszáma, a késleltetési, vagy válaszidő a komoly fluktuációt mutató mobilhálózatokhoz képest jóval kisebb szórást mutatott, a mérések tanúsága szerint jellemzően 30 milliszekundumos válaszidőket produkál a rendszer, ami gyakorlatilag mindenféle online tevékenység végzésére (játék, internetalapú telefonálás, tévézés stb.) alkalmassá teszi a Hipernet 84-et. A mért értékekhez hozzátartozik, hogy az LTE-cellák jelenleg vélhetően még igen csekély terhelés mellett dolgoznak, vagyis a teljes kapacitást egy-két kliens közt osztja meg a bázisállomás.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ahogy azt már említettük, a SIM mellé kapott USB-s rotátor modem jelenleg az egyetlen készülék a Telenor választékában, mely LTE-s cellákhoz képes csatlakozni. A modem szoftvere - legalábbis a dizájnt tekintve - sokat fejlődött a korábbi típusok egyszerű felületéhez képest, az egyetlen lényegi változás a funkciókban viszont pusztán annyi, hogy az üzemmódok közé bekerült egy olyan, mellyel beállítható, hogy kizárólag LTE cellákkal kommunikáljon a rádió.

Az első generációs Hipernet-szolgáltatáshoz kapott ZTE modem (MF680) kapcsán már leírtuk, hogy működés közben elképesztően fel tudnak forrósodni ezek az egységek. Az LTE-s testvér (MF820) olvasónk tapasztalatai alapján ennél is tovább tud melegedni, ami egyfelől a nagyobb frekvencián dolgozó chipből adódóan érthető, másfelől viszont ijesztő, hogy a nagy nyári kánikulában képes megégetni az ember kezét.

Csak nevében mobil

Részben ebből a tulajdonságából fakadóan is úgy gondoljuk, hogy a Telenornak valójában esze ágában sincs mobilszolgáltatást nyújtani a Hipernet 84-gyel, a cél itt már nem az, hogy a felhasználók a parkban ücsörögve letölthessék üzeneteiket vagy elolvashassák a kedvenc internetes oldalaikat, melyek immár nem kettő, hanem fél másodperc alatt töltődnek be. A Telenor itt már kíméletlenül és fogát vicsorítva nekiugrott a vezetékes szolgáltatók nyakának, az árképzés, a területi pozicionálás (a lefedett területeken jellemzően jó a vezetékes internet-ellátottság, de nincs jelen gyors szolgáltatással mobilos versenytárs) és az eszközellátottság mind-mind erre utal.

A képletbe egyedül pusztán az nem illik bele, hogy Budapestről, illetve gyakorlatilag az összes megyeszékhelyről hiányzik a Hipernet 84, pedig a Telenor szolgáltatása ezekkel a paraméterekkel és ilyen áron rendkívül versenyképes ajánlatnak számít a lassabb és drágább T-Mobile LTE-hez viszonyítva. Az igazi megmérettetéshez és a végső verdikthez viszont az szükséges, hogy a Hipernet 84 a fővárosban, zsúfolt környezetben is elérhetővé váljon.

Köszönjük Vincze Tamás olvasónknak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta tapasztalatait a Hipernet 84 szolgáltatással kapcsolatban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.