Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 5. 16:30

EU: eladható a használt szoftverlicenc

Az Európai Bíróság döntése alapján szabadon lehet kereskedni a használt szoftverek licencével - bármit is állítson a licencszerződés. A döntés újdonsága, hogy végre az immateriális formában létező, vagyis letölthető szoftverek esetében is lehetővé teszi az adás-vételt.

Döntést hozott az Európai Bíróság a hosszú ideje folyó UsedSoft és Oracle közti perben. A per központi kérdése az volt, hogy a csupán letölthető formában létező szoftverek licence továbbértékesíthető-e, vagy csak a fizikai formában (CD-n, DVD-n, memóriakártyán, stb.) értékesített szoftver adható el használat után. A Bíróság úgy találta, hogy a letölthető és fizikai formában létező szoftvereket egyforma elbírálás illeti meg, így a szoftverlicencek a szoftver formátumától függetlenül továbbértékesíthetőek.

Az ítélet expliciten megfogalmazza azt is, hogy a szerzői jog tulajdonosa a felhasználói licencfeltételek között nem kötheti ki a licenc továbbadhatóságának tilalmát, az EU-s jog egyszerűen az ilyen kitételeket felülírja. A Bíróság szerint a használt szoftver újraeladásával a készítő nem esik el jogos bevételétől - azt már az első vásárlótól megkapta.

A Bíróság döntésében azért egyértelműsíti, hogy az adásvétel nem járhat a szerzői jog által védett szoftver többszörözésével, vagyis az eladónak használhatatlanná kell tennie saját példányát az eladás előtt. Az eladott szoftver további használata már a szerzői jog egyértelmű megsértése és jogosulatlan másolásnak számít. További megkötés, hogy a mennyiségi licencek csak egyben adhatóak el, például a 25 felhasználót tartalmazó licencből a felhasználó nem tarthat meg tízet és értékesítheti tovább a maradék 15-öt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A két megkötés mellett a Bíróság ugyanakkor egy nagyon fontos jogot is adott a felhasználóknak: a licenc megvásárlójának joga van igénybe venni a szoftverfrissítési szolgáltatásokat is. Ez alól a korlátozott időtartamú támogatási szerződések sem jelentenek kivételt, a licenctulajdonosnak joga van a javítások és frissítések letöltéséhez és használatához, korlátlan ideig. A Bíróság megfogalmazásában "ha a karbantartási szerződés határozott időre is szól, az ilyen szerződés alapján kijavított, megváltoztatott vagy kiegészített funkciók szerves részét képezik az eredetileg letöltött példánynak, és azokat a vevő időbeli korlátozás nélkül használhatja" (a Bíróság sajtóközleményének magyar fordítása Grad-Gyenge Anikó tollából itt olvasható).

Az üzleti szoftvereken kívül a döntésnek beláthatatlan következményei lehetnek a játékszoftverek piacára is. Az online forgalmazást ugyanis az tette a játékkészítők szemében ellenállhatatlannak, hogy az adott szoftvert adott felhasználói fiókhoz kötötték, a játék továbbadása pedig technikailag lehetetlenné vált. Ezzel szemben az optikai eszközökön forgalmazott játékok minden további nélkül eladhatóak, ennek megfelelően ki is alakult a használt játékok piaca. A döntés értelmében azonban az online vásárolt játékok is továbbadhatóak, az új tulajdonos pedig az eredeti tulajdonos jogait maradéktalanul megörökli, a szoftvert az eredeti tulajdonossal megegyező módon letöltheti és használhatja.

Itt olvasható a bíróság ítélete és a kiadott sajtóközlemény.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról