:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 4. 09:32

Frissítette a DB2-t az IBM

Az IBM bejelentette relációs adatbázisának, a DB2-nek legújabb változatát. A DB2 10.1 a tervek szerint április végétől lesz letölthető Linux, UNIX és Windows operációs rendszerekre.

Az IBM DB2 adatbázis három verzióban létezik: egész mást kínál a z/OS-en, az i/OS-en (korábban AS/400) és a Linux, UNIX, Windows operációs rendszereken futó változat - a különböző verzióknak lényegében csak a neve azonos, egész más kódbázisra épülnek, más fejlesztők tartják őket karban és a funkcionalitásuk is eltérő. A DB2 10 már 2010 októberben elrajtolt z/OS platformon, most a DB2 10.1 LUW jelent meg. A fejlesztések nem nagy meglepetésre az üzemeltetés és az alkalmazásfejlesztés egyszerűsítését, a teljesítmény fokozását és a megbízhatóság növelését célozzák.

Új funkciók

A DB2 10.1 egyik fontos újdonsága az IBM szerint a Multi-Temperature Data Management, amely az adatbázis szintjén gondoskodik arról, hogy a legforróbb, azaz legsűrűbben elért adatok kerüljenek a legnagyobb teljesítményű tárolóra, a "hideg" adatok pedig a legolcsóbbra. A tárolórétegezés együttműködik a DB2 Workload Managerrel is, így a lekérdezések priorizálásánál is figyelembe vehető az adatok "hőmérséklete" - a csak forró adatokat érintő queryket a Workload Manager előrébb sorolhatja a hideg adatokra váróknál. A Multi-Temperature Data Management a DB2 Enterprise Server, Advanced Enterprise Server és Database Enterprise Server verzióiban érhető el.

A hatékonyabb tárkapacitás-kihasználást célozza egy új tömörítési mód, az Adaptive Compression megjelenése, amely táblaszintű és page-szintű tömörítést egyaránt kínál. A vállalat szerint a tömörítés révén nem csak a tárkapacitást használja fel jobban a DB2, hanem az I/O műveletekkel is spórol anélkül, hogy a táblákat újra kellene szervezni. A page-szintű tömörítési szótárakat (compression dictionary) a DB2 automatikusan létrehozza, vagy ha a page tartalma jelentősen megváltozik, akkor újra létrehozza. Ha a page megtelik, a DB2 automatikusan tömöríti, ezzel helyet szabadít fel. Az újonnan létrehozott táblák esetén az Adaptive Compression alapértelmezésként be van kapcsolva, de meglevőekre is alkalmazható (ehhez szükség van egy táblareorganizációra). A vállalat szerint az új DB2-t tesztelő ügyfelek 85-90 százalékos megtakarítást értek el felhasznált tárkapacitás terén.

A biztonsági újdonságok közül a Nagy Kék a Row and Column Access Controlt emeli ki. Ez a technológia lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy az adatbázisaikhoz szerepkörök alapján korlátozzák a hozzáférést - az egyes szerepkörökbe tartozó felhasználók csak bizonyos sorokat  érhetnek el, egyes oszlopokat pedig vagy nem is látnak, vagy csak kimaszkolva (pl. bankkártya-szám utolsó 4 karakterét). Ezzel a képességgel könnyen kiépíthetők ún. multi-tenant környezetek, vagyis egy adatbázisba kerülhetnek akár független szervezetek adatai is anélkül, hogy illetéktelenül hozzáférhetnének egymás információihoz.

Az IBM szerint az RCAC használatával hatékonyan megoldható a szerepkörök és felelősségek szétválasztása a biztonsági vezetők és adatbázis-adminok szintjén. A Row and Column Access Control az adatbázist használó alkalmazások számára teljesen transzparens, nem igényel szoftveres módosításokat és a DB2 10.1 összes kereskedelmi verziójában megtalálható.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A historikus adatokkal való műveletvégzést támogatja a Time Travel Query. Az "időutazás" segítségével a "múltban" is lehet lekérdezéseket futtatni, vagyis az adatok egy múltbeli állapotán - vagy akár egy jövőben várható állapotán is. Ehhez egy, az adatok változását tároló átmeneti táblát használ a DB2, amely tartalmazza a törölt sorokat, valamint az azóta felülírt adatokat is. Az IBM szerint ezzel a képességgel elkerülhető, hogy az üzleti alkalmazásokat egyenként fel kelljen készíteni a historikus adatokkal való műveletvégzésre. A DB2 z/OS-en futó változatából átemelt Time Travel Query az összes változatnak része.

És gyorsabb is

A fentieken kívül természetesen további fejlesztéseket is tartalmaz az új DB2. Az IBM szerint a DB2 10.1 LUS jobban kihasználja a többmagos és többprocesszoros rendszereket, csak az adatbázis cseréje 30-35 százalékos sebességnövekedést eredményez a DB2 9.7-hez képest, a tömörítések bekapcsolása révén pedig többszörös is lehet az eltérés - az IBM hardverrészleg számára rossz hír, hogy pusztán a szoftver cseréje is segíthet a teljesítménygondokon. Az optimalizációknak köszönhetően nőtt a lekérdezések sebessége, új funkciókkal bővült az adatbázisok fürtözésére szolgáló PureScale, alapoktól újraírták a Hadoop Distributed File System konnektort. Az Oracle-felhasználókat PL/SQL kompatibilitással próbálja meg elcsábítani az IBM, igaz, maga a Nagy Kék is csak 98 százalékos kompatibilitásról beszél.

Az IBM tájékoztatása szerint a DB2 10.1 LUW április végétől lesz elérhető. A szoftver futtatásához 32 vagy 64 bites Linux (Red Hat vagy SUSE), illetve Windows ajánlott, UNIX-ok közül pedig az AIX, Solaris és HP-UX támogatott. Az adatbázissal együtt megérkezett az InfoSphere 10.1 verziója is, amely kimondottan adattárház és OLAP-kiszolgálási célokat szolgál és a DB2-re épül. A DB2 10.1 képességeiről az IBM weboldalán lehet bővebben olvasni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.