Szerző: Dojcsák Dániel

2012. március 1. 11:23

Kidobta a Google Mapset a Foursquare

A Google térképszolgáltatása számos lokációs szolgáltatás alapja, senkinek nem kellett újra kifejlesztenie a keresőt, térképadatbázist és a megjelenítő modult. A Google ezzel de facto szabványt teremtett, de úgy tűnik a sikeres startupok nem lelkesednek érte örökké.

A Foursquare részben megszabadul a Google Maps térképszolgáltatásától és az asztali webes felületén a jövőben az OpenStreetMap mozgalom terméke tűnik majd fel. A felhasználók csupán azt fogják észrevenni, hogy a térkép némileg megváltozott, a színek, a formák és a feliratok eltérnek az eddig megszokottól, de a funkcionalitás teljesen azonos marad.

A váltás váratlan és némileg furcsa is, nehéz hasonló példákat mondani. A Foursquare a kezdetektől fogva a Google Maps API-t használja az okostelefonos és a webes megjelenítéshez is. A cég vezetői azonban felfigyeltek arra, hogy az elmúlt fél évben több, általuk figyelt cég is elkezdett átmigrálni alternatív térképmegoldásokra. Így a Foursquare fejlesztőkben is felvetődött az ötlet, hogy mi történne, ha egy saját térképmegoldással rukkolnának elő.

Olyan, mint egy földrajzi Wikipedia

A projekt felelősei meg is tették a szükséges lépéseket és a crowdsourcing metódusra épülő OpenStreetMap adatbázisára kezdték el felépíteni saját megoldásukat. A magyarázat szerint az OSM “csodálatos, olyan, mint egy földrajzi Wikipedia”. A Foursquare támogatja a nyílt adatbázisokat és örömmel próbálják ki saját magukon is. Van azonban nehézsége is az OpenStreetMap felhasználásnak, ugyanis az adatbázis még nem egy kész térkép, a kemény rész az, hogy az információk vizuálisan is megjelenjenek valahogyan.

Az alapértelmezett megjelenítés ugyanis nem volt megfelelő a Foursquare céljaihoz, ahogyan az Open MapQuest, egy másik alternatív térkép sem hozta a várt eredményeket. A gondolkodás közepette tűnt fel egy egészen új, térképészettel foglalkozó startup, a MapBox, ami teljesen véletlenül szintén az OpenStreetMapre építkezett. Az időzítés szinte tökéletes volt, múlt héten a MapBox elindította a Streets nevű vizuális megjelenítő megoldását, ami mostantól kezdve minden, a Foursquare.com által mutatott térkép motorja lesz.

Több lehetőség

A Foursquare fejlesztők a hivatalos blogbejegyzésben felsorolják az okokat is, ami miatt a MapBox mellett döntöttek: először is fontos volt az OpenStreetMap adatbázis, ami már most is kiváló minőséget ad a világ legtöbb részén, ráadásul folyamatosan javul. Továbbá korlátlan rugalmasságot ad a dizájnban, változtathatóak a színek, a betűtípusok, így nem kell a továbbiakban ragaszkodni a Google színsémáihoz. A MapBox lehetővé teszi a szintén nyílt forrású Leaflet JavaScript könyvtár használatát, amivel még erősebbé tehető a térkép. A Foursquare ráadásul nem csak felhasználja a közösség munkájának gyümölcsét, de szeretne része is lenni a fejlesztésnek és minél több mindent hozzáadni a projekthez.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google Maps elhagyása persze nem lett volna szükségszerű, de az API árazása miatt egyre égetőbb lett az átnyergelés. A lekérések számának ugrásszerű növekedése komoly költségeket jelentett a Foursquare-nek, ami hosszútávon tarthatatlanná tette volna a fejlődést. Bizonyára lett volna még más erős szereplő is, ami technikailag megfelelt volna, de a költségek minimalizálása is cél volt. A hatékony működéshez pedig úgy fest, hogy a kutatás és a tesztelés után a MapBox lett technikailag és anyagilag is a legjobb választás.

Mobilon még marad a Maps

A mobil kliensben egyelőre még maradt az iOS, illetve az Android által integrált térkép, ugyanis mindkét platform SDK-ja ragaszkodik a Google Mapshez, de várhatóan később valahogyan oda is átgyűrűzik majd az új megoldás. Magyarországon az OpenStreetMap térképek jobbára pontosak és alaposak, de a bejelentés után több felhasználó kezdett el panaszkodni például Brazíliából, ahol egyes települések szinte teljesen hiányoznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról