Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 24. 11:49

Megvan a megállapodás a Tisztaszoftver folytatásáról

A közoktatási intézmények a korábbiakhoz hasonló feltételek mellett továbbra is jogtisztán használhatják a Microsoft szoftvereit. A felsőoktatatási intézményekkel még tárgyal a szoftvercég, tudta meg a HWSW.

Folytatódik a Tisztaszoftver

Megállapodott a Microsoft és az NFM, folytatódhat a Tisztaszoftver program, írta meg az NFM-re hivatkozva az Index, az értesülést a a HWSW-nek egy független bennfentes is megerősítette. A lapunknak nyilatkozó, a tárgyalások menetét jól ismerő forrás szerint a szándéknyilatkozat már megszületett, már csak a adminisztrációs feladatok befejezésére, a közbeszerzési folyamat levezénylésére van szükség ahhoz, hogy a közoktatási intézmények a korábbiakhoz hasonló feltételek mellett jogtisztán használhassák a Microsoft szoftvereit.

Amint arról a HWSW is beszámolt, a Tisztaszoftver program weboldalán december végén jelent meg az üzenet, amely alapján az érintett oktatási intézményeknek márciusig le kellett volna cserélniük vagy saját hatáskörben kellett volna beszerezniük a Microsoft-szoftvereiket. "Az NFM szakmai álláspontja szerint a köz- és felsőoktatási intézmények igényeit néhány speciális esettől eltekintve - képesek kielégíteni az ingyenesen használható nyílt forráskódú szoftverek is. Ezért a jövő évi költségvetés költség alapú tervezése során a Tisztaszoftver program költségei nem lettek betervezve, így az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felek között a háttérben azóta is zajlottak az egyeztetések, amelyek most eredményre is vezettek. A vállalattól kapott hivatalos állásfoglalás szerint "a kormányzat és a Microsoft vezetése között január elején megkezdődött egyeztető tárgyalások mostanra végső szakaszba léptek, alakulásuk egyértelműen optimizmusra ad okot. Örömünkre szolgál, hogy a Microsoft 2012-ben is megfelelő súllyal vehet részt a magyar oktatási rendszer munkájának támogatásában."

Windows, Office, Windows Server a csomagban

Lapunk birtokába jutott információk szerint a megállapodás alapján a közoktatási intézmények továbbra is jogosultak a Windows operációs rendszerek és az Office programcsomagok használatára, illetve intézményenként egy Windows Server és a hozzá tartozó CAL licencek is részét képezik a csomagnak. A felsőoktatási intézményekkel eközben továbbra is tárgyal a Microsoft, feltehetően ezeknek sem kell lemondaniuk a jogtiszta Microsoft-szoftverek kedvezményes beszerzéséről. A felsőoktatási intézmények számára egyébként is kínál kedvezményes szoftverbeszerzési lehetőségeket a Microsoft, az intézmények pedig csoportokban még jobb alkupozícióba kerülhetnek a cégnél, fogalmazott a forrásunk.

A Tisztaszoftver program elődje, a Campus még 2001-ben indult azzal a céllal, hogy a diákok jogtisztán használhassanak Microsoft termékeket. A Tisztaszoftver pedig 2004-ben jött létre azért,  hogy a több mint 5 ezer hazai oktatási intézmény kedvezményes áron legalizálhassa szoftvereit - egy akkori felmérés szerint a szervezeteknél levő PC-k 90 százalékán és szerverek felén futott Microsoft operáció rendszer, ezeknek azonban csak kevesebb mint negyede volt legális. A konstrukció valójában előfizetéses szoftverbérlet, a licencek nem kerülnek a felhasználók birtokába, a szoftverek csak addig jogtiszták, amíg az előfizetés él. A Tisztaszoftver programot 2005-ben, majd 2008-ban is három évre meghosszabbították.

A HWSW úgy értesült, az NFM most egy évre kötelezte el magát a program folytatásához szükséges források biztosítása mellett, vagyis jövő ilyenkor a feltételek ismételt újratárgyalására kerülhet sor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról