Szerző: Koi Tamás

2011. november 17. 14:20

Gigabites kábelnetet demózott a UPC

A lakosság számára jelenleg elérhető vezetékes internetszolgáltatások sávszélességének csaknem tízszeresével száguldhatnának akár már most is az adatok a UPC kábelhálózatán. A szolgáltató ma demózta a másodpercenkénti 1 gigabites sávszélességű hálózat képességeit.

A UPC Magyarország ma újságírók előtt demonstrálta, mire képes már most is a szolgáltató EuroDOCSIS 3.0-alapú kábelhálózata. A demonstráció során a szolgáltató tévés videotárában is megtalálható Alkonyat (Twilight) filmtrilógia három részét továbbították a cég 3 kilométerre található  központjából a szokásosan használt kábelhálózatán keresztül - 1 Gbps sávszélességgel.

Filmenként 26 másodperc

Ez az adatátvitel tempó nagyjából a tízszerese annak, amit a jelenlegi leggyorsabb lakossági szolgáltatás, a 2009-ben bevezetett UPC Fiber Power 120 megabites csomagja lehetővé tesz. A rendszer a vezetékes ADSL hálózatokon elérhető legmagasabb sávszélességet pedig mintegy 40-szeresen múlja felül - áll a szolgáltató közleményében. Ezzel a sebességgel a UPC bemutatóján a három egész estés mozifilm átvitele összesen csupán 80 másodpercig tartott.

A bemutatót kísérő sajtótájékoztatón Betzalel Keningsztein, a UPC Magyarország vezérigazgatója közölte, a szupergyors vezetékes internetszolgáltatás bevezetése ma nem elsősorban műszaki, hanem üzletpolitikai kérdés, vagyis a cég a legtöbb végponton akár már holnaptól létesíthetne 1 Gbps átviteli tempójú interneteléréseket. Keningsztein hozzátette, UPC a sebességfokozat-váltáson túl készt további fejlesztések és új szolgáltatások bevezetésére, melyekkel komoly versenyt támaszt a konkurens szolgáltatóknak.


Pörög a számláló a UPC-nél: kinyírnák a DSL-t

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A cégvezető többek közt utalt a UPC Horizon projektjére, mely egy teljesen új felhasználói felülettel ellátott, új infrastrukturális és hardveres alapokon nyugvó tévés tartalomszolgáltatói rendszer a Samsung Intel Atom processzoros set-top boxára építve. Ez a megoldás jövőre a kábeltársaság hazai kínálatában is megjelenhet, és elsősorban a T-Home IPTV szolgáltatásának jelenthet majd erős konkurenciát.

Terjeszkednek

A UPC emellett tovább folytatja akvizíciós stratégiáját - mint arról korábban beszámoltunk, a cég a FiberNet felvásárlása után az ősszel újabb kábelszolgáltatót (a Rubicomot) vett meg, és a Rubicom-akvizíció után további lehetőségeket keres a terjeszkedésre. A vállalat első embere a HWSW kérdésére elmondta, a társaság folyamatosan keresi a módot arra, hogy olyan területeken is nyújtson gyors internetszolgáltatást és kapcsolódó szolgáltatásokat, melyeken eddig ezek nem voltak jelen. Így Keningsztein kifejtette, a UPC több olyan budapesti kerületben is fontolgatja a terjeszkedést, ahol most csak a Magyar Telekom, esetleg a DIGI szolgáltatása érhető el.

A cégvezetőt megkérdeztük arról is, hogy az egykori Monortel-területen, vagyis a 29-es körzetben mikor várható a nagy sávszélességű kábelnet-hálózat bevezetése: a vezérigazgató kifejtette, a 29-es körzet "problémáival" tisztában van a UPC, és folyamatosan keresi a megoldást arra, hogyan tudná kiterjeszteni hálózatát a térségre, ugyanakkor nincs még erről készült pontos forgatókönyv a távközlési szolgáltató tarsolyában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról