:

Szerző: Koi Tamás

2010. november 30. 16:25

Híroldalakat és blogokat is büntetne a Médiatanács

Az új médiatörvény-tervezet szerint jövőre jelentősen kiterjedne az egykori ORTT-nek megfelelő Médiatanács ellenőrző és szankcionáló hatásköre. 2011-től nem csak a tévés és rádiós tartalmakat, hanem a szerkesztett nyomtatott és internetes médiumokat is büntethetnék vélt jogsértés esetén.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság égisze alatt, Szalai Annamária elnök irányításával működő Médiatanács október elején jött létre a hatóságon belül működő autonóm szervezetként. A testület megalakulásakor Szalai hangsúlyozta, a tanács folyamatos és hatékony felügyeleti munkát fog végezni, melyhez stabil működési környezetet biztosítanak a médiát és a hírközlést érintő jogszabályok, illetve a még parlamenti szavazás előtt álló "médiaalkotmány".

Az új médiaalkotmány tervezete szerint így többek közt a Médiatanács hatáskörébe a jogelődnek tekintett Országos Rádió- és Televízió Testülettel ellentétben nem csak a tévéadók és rádiócsatornák, hanem a nyomtatott, időszaki lapok, és az interneten publikált médiatartalmak felügyelete is beletartozik majd. A Népszabadság értesülései szerint az új médiatörvény értelmében a jogsértő nyomtatott és online sajtótermékeket végső esetben 25, illetve 10 millió forintra, a piacon "túlsúlyos" tévéket és rádiókat viszont 50, de akár 200 millió forintra is megbüntethetik, sőt el is hallgattathatják.

Mivel a tervezet értelmében a Médiahatóság összes döntése azonnal végrehajtandó lesz, ezért médiajogászok szerint a büntetéseket mindenképpen ki kell majd fizetni, ami pénzügyileg akár el is lehetetlenítheti a jogsértő tartalmakat közlő médiumokat - eddig a határozatokat bíróságon lehetett megtámadni, melynek minden esetbe halasztó hatálya volt. A Népszabadság úgy tudja, hogy az internetes tartalmak esetében a szankciókat úgy próbálná a testület betartatni, hogy az internetszolgáltatókat is kötelezné a jogsértőnek ítélt tartalom elérhetetlenné tételére.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A médiatörvény-tervezetben foglaltak alapján az általános, tehát valamennyi médiumtípusra vonatkozó tiltólistán szerepel a "személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltése, nyílt vagy burkolt megsértése, kirekesztése; a magánélet és más, személyhez fűződő jogok megsértése is".

A törvénycsomag különlegessége, hogy az ellenőrzés és a szankcionálás a tervek alapján a "szerkesztett blogokra" is kiterjed majd. Médiajogászok szerint ez a kategória alapvetően értelmezési kérdés: ha egy blogot legalább ketten szerkesztenek, és időszakosan hírek jelennek meg rajta, számon kérhetővé válik, és végső esetben tízmillió forinttal szankcionálható a blogon közölt jogsértő tartalom. A törvénytervezet a Népszabadság információi szerint a külföldi médiát is szabályozni kívánná - amennyiben azt Magyarországon terjesztik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.