Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 11. 14:36

Megérkezett a Red Hat Enterprise Linux 6

Elrajtolt a Red Hat új vállalati Linuxa, amely leginkább a teljesítmény, skálázhatóság, megbízhatóság, illetve virtualizáció terén hoz újdonságokat, hogy még jobban kielégítse a cloud-korszak követelményeit. Az új képességek érkezésével együtt megújult a Red Hat Enteprise Linux árazása is, kellemetlen meglepetések érhetik az ügyfeleket.

A Red Hat tegnap egy San Franciscó-i eseményen mutatta be új vállalati operációs rendszerét, az Red Hat Enterprise Linux 6-ot (RHEL6), amelynek ingyenes próbaverziója regisztráció után letölthető a vállalat weboldaláról. A RHEL 6 legfontosabb üzenetei a skálázhatóság, teljesítménynövekedés, valamint a virtualizáció köré csoportosulnak, a vállalat célja, hogy a privát és nyilvános cloudok számára stabil platformot tudjon kínálni, tisztán nyílt forrású komponensek felhasználásával.

"A Linux és a UNIX közötti különbség a Red Hat Enterprise Linux 6 megjelenésével papírvékony" - mondta a HWSW-nek telefonon Szentiványi Gábor, a Red Hat hivatalos hazai disztribúcióját ellátó ULX Kft. vezetője. Az operációs rendszer számtalan újdonságot hoz, amelyeknek elsősorban a sok tucat vagy sok száz szervert, és rajtuk még ennél is több virtuális gépet üzemeltető felhasználók örülhetnek. "Korábban is lehetett adatközpontot építeni Red Hat Enterprise Linux alapokon, meg is tettük, de az új verzióval ez még könnyebbé vált" - fogalmazott Szentiványi.

Energiahatékonyság, skálázhatóság, megbízhatóság

A RHEL6 alapja a 2.6.32 verziószámú Linux kernel, azonban a cég fejlesztői számos újdonságot visszaportoltak az újabb változatokból. A disztribúció több mint 2000 csomagot tartalmaz, 85 százalékkal többet mint a RHEL5 - ez azt jelenti, hogy az ügyfelek még több választási lehetőséget kapnak. A Red Hat azt állítja, az operációs rendszerbe 1800-nál is több, az ügyfelek és partnerek által kért újdonság került be, a béta kiadása óta 14 ezernél is több bugot javítottak a fejlesztők, a teljes projektre pedig 600 emberévnyi erőforrást dedikáltak.

A fejlesztések leginkább a teljesítményt és az energiahatékonyságot érintik, a vállalat állítása szerint a referenciaként használt kétprocesszoros Xeon 7500-alapú szerveren 20 százalékkal sikerült csökkenteni az üresjárati fogyasztást a RHEL 5.5-höz képest, a RHEL 5.4-gyel összehasonlítva pedig 45 százalékos a csökkenés. Az operációs rendszerben gyárilag is megtalálhatók energiatakarékossági profilok, amelyekkel (teljesítményveszteség mellett) leszorítható a gépek fogyasztása, de a felhasználók maguk is létrehozhatnak ilyeneket a saját igényeikhez szabva.

Az új operációs rendszer x86, x64, valamint IBM Power és mainframe környezeteken képes futni, kikerült a támogatott architektúrák közül az IA64, vagyis az Intel Itanium. A szoftver jelentősen előrelépett a skálázhatóság terén, olyan gépeket is ki tud szolgálni a RHEL6, amelyek a valóságban még nem is léteznek - az elméleti maximum 4096 processzormag vagy utasításszál és 64 terabájt memória. Az alapértelmezett fájlrendszer az ext4, amely 16 terabájtig skálázódik, de használható XFS vagy GFS2 is, amelyek mérete 100 terabájt is lehet. A különféle RHEL-verziók hardveres korlátozásairól itt lehet részletesen tájékozódni.

A RHEL6 nem csak ki tudja használni a nagyobb hardvereket, a skálázhatóság a teljesítmény terén is megmutatkozik, a kernel finomhangolásának köszönhetően jobb a memóriakezelés, ami elsősorban a NUMA rendszereket érinti. A CFS ütemezőt is továbbfejlesztették, ami jótékony hatással van a sokprocesszoros gépeken a feladatok végrehajtására, illetve már lehetőség van processzorok hozzárendelésére egyes feladatokhoz. Újdonság, hogy az operációs rendszert futtató szerverhez már újraindítás nélkül lehet processzort és memóriát adni - természetesen ezt a hardvernek is támogatnia kell. A RHEL6 emellett támogatja a "machine check" gépeken a fatális hardverhibák utáni helyreállást is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A KVM hypervisor fejlesztései révén a virtualizáció alatt mutatott teljesítményveszteség is csökkent (a cég állítása szerint 10-15 százalékra), a virtuális gépek pedig tovább nyújtózhatnak, egy 64 bites vendég operációs rendszerhez akár 64 CPU és 256 gigabájt memória is rendelhető. A KVM vendégek menedzselt szolgáltatásként is futhatnak már és hiba esetén támogatott az átterhelésük ("fail-over") fizikai és virtuális gépek között.A RHEL6 legfontosabb újdonságait felsoroló dokumentum itt érhető el.

Fejlesztői szempontból a RHEL6 újdonsága, hogy már a GCC 4.4 fordítóval érkezik, az OpenJDK 6 alkalmazásfuttatási környezettel, illetve a Tomcat 6 alkalmazásszerverrel, adatbázisok közül a PostgreSQL 8.4.4-ből, a MySQL 5.1.47-ből és a SQLite 3.6.20-ból lehet választani, a programozási nyelvek közül a Ruby 1.8.7 és Rails 3, a PHP 5.3.2 és a Perl 5.10.1 beemelés lehet említésre méltó. Ha valaki desktop környezetben szeretné használni a RHEL6-ot, az a GNOME 2.28-cal és az X.org 7.4-gyel fog találkozni, az alapértelmezett irodai csomag az OpenOffice.org 3.2, az alapértelmezett böngésző pedig a Firefox 3.6. Levelezni az Evolutionnel lehet, amely ráadásul az OpenChange révén natív protokollokon keresztül érheti el a Microsoft Exchange Servereket.

Árváltozás

Az új megjelenéssel együtt jelentősen megváltozott a Red Hat Enterprise Linux árazása is. Az éves előfizetési díj már független attól, hogy a RHEL-t az felhasználó fizikai vagy virtuális környezetben futtatja és attól is, hogy milyen hypervisoron - az árazás egységes. Az új konstrukcióban az éves előfizetési díjak két populált processzorfoglalatra vannak megállapítva, de a díjak függnek a szerveren futtatott virtuális RHEL példányok számától is, a korábbi RHEL Advanced Platform (AP) képességet (pl. magas rendelkezésre állás, teljesítményelosztás, skálázható fájlrendszer) pedig modulonként lehet megvásárolni. Az árazás módosítása miatt kellemetlen meglepetések érhetik a RHEL-felhasználókat, akik például több virtuális gépet futtattak eddig egy nagyobb (4+ foglalatos) szerveren, más esetekben azonban árcsökkenés lesz az eredménye a módosításnak. A RHEL árazását bemutató oldal itt tekinthető meg.

A RHEL6 megjelenése miatt a RHEL5 generációt használóknak nem kell aggódniuk, a vállalat ugyanis 10 éves támogatási ciklust garantál a vállalati operációs rendszereihez. Ez azt jelenti, hogy a RHEL5-höz egészen 2017-ig érkeznek majd frissítések, javítások, a RHEL 5.6 béta például a napokban látott napvilágot. Mivel a RHEL előfizetési díja nem verziófüggő, a felhasználók saját ütemük szerint térhetnek át a RHEL6-ra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról