:

Szerző: Bizó Dániel

2010. július 15. 17:49

Kit érdekel az OpenSolaris?

Felhasználóit és a nyílt forrású közösséget az elmúlt napokban az foglalkoztatja, mi lesz az OpenSolaris sorsa. Az Oracle-t viszont láthatóan hidegen hagyja - és még sok minden más is.

Érdektelen az OpenSolaris

Ismét felfokozódott a hangulat az Oracle körül, miután a nyílt forrású OpenSolaris fejlesztéseit felügyelő tanács ultimátumot intézett a vállalathoz, hogy közölje szándékaikat a platformmal kapcsolatban. Tovább perzselte a kedélyeket, hogy ezt követően elhagyta a cég kötelékét a kereskedelmi Solaris operációs rendszer vezető fejlesztője, Greg Lavender.

Az OpenSolaris Governing Board a napokban jelezte, hogy az Oracle gyakorlatilag nem hajlandó szóba állni vele, nincs egy kapcsolattartó a vállalatnál, akivel beszélni tudnának. A tanács ezt megunva augusztus 23-ig adott időt, hogy az Oracle megkeresse őket, és kompetens kapcsolattartót jelöljön ki, különben feloszlatja magát, ami azt jelentené, a Solaris nyílt forráskódú verziójának megszűnne a közösségi felügyelete, és valószínűleg támogatottságának nagy része is elveszne.

Ha az Oracle fel is keresi a tanácsot, az legfeljebb a további PR-botrányok elkerülése végett teszi majd, nem pedig azért, mert érdekelné, mi lesz az OpenSolaris további sorsa, véli egy, az Oracle gondolkodását jól ismerő szakember. Az Oracle a Sun felvásárlása óta számos alkalommal éheztette már az információra vágyakozó Sun-ügyfeleket, ez azonban nem kommunikációs hiba, hanem szándékos. A vállalat nem akar kommunikálni, mert a Sun felvásárlásával megszerzett termékek és tevékenységek többsége egyszerűen nem érdekli, véli a HWSW forrása.

Ez lehet a helyzet a tanáccsal is, az Oracle finoman fogalmazva is magasról tesz a Boardra, vagy arra, mi lesz az OpenSolaris sorsa, amelyet kizárólag egyetlen termékcsaládjában, a szép nevű Sun Storage 7000 Unified Storage tárolószerveriben alkalmaz - és bármikor zárt Solarisra cserélheti. Larry Ellison és csapata láthatóan nagyon fókuszált azokra a területekre, amelyektől pénzt remél, a többi pedig hidegen hagyja. Az érdeklődés minden jel szerint az Exadatára és hozzá hasonló integrált célmegoldásokra, valamint a Sun szoftveres, például azonosságkezelés, alkalmazásszerver ügyfeleinek megtartására és migrálására terjed ki, vagyis a Sun megvásárlásával megszerzett piacrészesedés realizálására.

Elhervad a Sun portfóliója

Ami ezeken a fókuszterületeken kívül esik, az néhány kivételtől eltekintve teljesen érdektelen a számára, így azok ha nem is tűnnek el azonnal, előbb utóbb elsorvadnak, míg teljesen be nem szüntetik azok gondozását. Ez a hardverek esetében már részben megtörtént a portfólió drasztikus szűkítésével, de a szoftvereknél is hasonló koncepció valósul meg. Azok a termékek, amelyek nem illeszkednek az Oracle integrált megoldásaihoz, vagy az Oracle oldalán már van megfelelőjük, azoknak nincs jövőjük. Ezek közé tartozhatnak például a a portál- és alkalmazásszerverek, azonosságkezelés, vagy az OpenSolaris is, amelynek nyíltsága nem bír értékkel a nagyvállalati ügyfelekre utazó Oracle számára. A korábban megnyitott Sun szoftverek bezárulnak, mivel az Oracle szemében nem termel profitot a nyíltság. "A Linuxot is csak azért szeretik, mert nem ők dolgoznak vele, pénzt viszont hoz" - fogalmazott a HWSW-nek az anonim nyilatkozó forrás.

A cég működését belülről ismerők szerint ez magyarázza az ex-Sun alkalmazottak elvándorlását is, nagy részüket kulturálisan sokkolta az Oracle rendkívül szigorú szabályozása, a megbecsülés hiánya, de az Oracle szervezete sem volt felkészült a Sun tevékenységének beintegrálására - a Sun termékek értékesítése, a vevőkapcsolati és támogatási procedúrái egészen mások. Nem kezdeményezett elbocsátásokról van tehát szó, ahogyan feloldódik a néhai Sun szervezete az Oracle testében, sokan inkább a távozás mellett döntenek, semmint hogy a borgot válasszák.

Felmerül a kérdés,hogy mi lesz az olyan szoftverekkel, mint a sokat vitatott MySQL, vagy a népszerű StarOffice és Virtualbox, ezek azonban népszerűségüknél, valamint a nyílt forrású adatbázis-kezelő esetében a vállalásoknál fogva megmaradhatnak. A többi, nem-stratégiai hardver és szoftver többsége azonban a következő évek során várhatóan eltűnik a kínálatból, köztük az önállóan értékesített szerverekkel is, így a SPARC-gépek előtt sem áll fényes jövő, a sorsuk valószínűleg a Java alkalmazásszerverekben lesz, mivel itt kompetitív előnnyel bírnak az Intel chipekkel szemben, véli a szakember . "Ha három év múlva valaki ránéz az Oracle oldalára, akkor szervereket nem, csak Exadata, Weblogic, JD Edwards és hasonló appliance-eket lát majd".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.