Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 14. 14:59

Kinect lett a Project Natal

Hosszú ködösítés után a Microsoft végre hivatalosan is bemutatta a Project Natalt, az XBox 360 konzolhoz készült kontroller nélküli vezérlőt. A fejlesztéskori kódnevet ezennel elhagyták, a termék végleges neve Kinect lesz.

A számítógépes és konzol játékok piacán az elmúlt években a Wii keltett hullámokat kontollerével, mozgásérzékelő technológiájával egészen új dimenziókat teremtett a szórakozás terén, és széles tömegeket tudott megszólítani, akikhez a hagyományos videojátékok nem értek el. Az egyébként gyenge hardver mellett is egy sikeres konzollá vált a Wii, nem véletlen, hogy a Microsoft az Xbox 360 tovább népszerűsítéséhez nem a processzorteljesítményre vagy az adathordozóra tette a fókuszt. A redmondi cég a Wii-hez képest is tovább lépett, s létrehoztak egy olyan vezérlőrendszert, ahol semmilyen eszközt nem kell kézben tartani, hanem egyszerűen a játékosok végtagjaik, testük vagy fejük mozgatásával képesek irányítani a programokat. A Kinect leginkább a Sony PlayStation Eye Toy koncepció továbbfejlesztésének tekinthető.

Különvélemény

A Kinect képes érzékelni a mozdulatokat, legyen az egy karlendítés, ugrás, ütés vagy elhajlás. A sztereo kamera rendszer felismeri a játékos testének elmozdulását, gyakorlatilag bármit képes érzékelni. Körülbelül úgy működik a rendszer, mint ahogyan a Tom Cruise főszereplésével készült Különvélemény című filmben a számítógépes interfész, leszámítva azt, hogy a kijelzőtechnológia egyelőre nem ért el arra a szintre, tehát némi absztrakcióra szükség lesz még a játékosok részéről.

A termék neve egyébként a kinetic, azaz "mozgási" és a connect, azaz "csatlakozás" szavak kombinálásából született. A bemutatóra a Microsoft nem spórolt a felhajtással, autentikus öltözékben lévő naptáncosokkal és egyéb show elemekkel készítette elő a terepet a héten megrendezett E3 játékkiállításon az új vezérlőnek. A demók középpontjában a sportjátékok voltak, kiderült hogyan működik a Kinecttel a virtuális foci, röplabda vagy akár rafting. A felhozatalból jól látszik, hogy az eddig leginkább hardcore játékosok kedvében járó XBox 360 platform jókora lökést kaphat azáltal, hogy a gombokkal és a joypaddel nem igazán boldoguló felhasználók számára is nyílik egy perspektíva.

A joypad csak akadály volt

A Microsoft szerint a kontroller sok ember számára egy áthatolhatatlan fal. Ahhoz, hogy valaki nekikezdjen egy játéknak, eddig mindenképp el kellett olvasni és meg kellett tanulni az instrukciókat, a kombinációkat és a billentyűzetkiosztást. A Kinect ezzel szemben sokkal intuitívabb felületként működik, ahol a mozgásfelismerést kiegészíti az arckifejezések azonosítása, illetve a hangfelismerés. Még a menüben navigálás is jóval egyszerűbbé válik, hiszen elég lesz a megfelelő menüpont felé bökni a levegőben és máris indulhat a film, játék vagy online szolgáltatás, amit kiválasztottunk. A játékok viszont az eddigi fotelben görnyedős hangulatból átcsapnak egy őrült, kívülről inkább viccesnek tűnő hadonászásba. Ezzel együtt persze nem lehet azt mondani többé a konzol játékok fanatikusainak, hogy nem mozognak eleget, illetve pár óra ugrálás, kalimpálás után szinte biztosan elfárad a legtöbb játékos, így az sem lesz gond, hogy valaki éjjel-nappal a konzoljátékokon függ.

Az E3 bemutatón 6 különböző játékot demózott a Microsoft. Az első a Kinectimals, egy virtuális háziállat nevelde program, ahol 20 különböző macskafélét lehet idomítani, nevelgetni, többek közt oroszlánt vagy tigrist is. A második játék egy autóverseny, a Joyride, ahol egy virtuális kormányt tekergetve vezethetjük járműveinket. A kezünket előre hátra tolva lehet gyorsítani, a test egyéb mozgásaival pedig különböző extra trükkök hívhatóak elő.

A Kinect Sports-on belül a már fent említett csapatjátékok érhetőek el, mint a box, bowling, strandröplabda, foci és asztali tenisz. A játékokban többnyire a valós mozgásokat kell imitálni, tehát a röplabdánál a szerválás mozdulatsorát valóban le el kell játszani. A Kinect Adventures ennél is tovább megy, s extrém sportokat szimulál. A rafting játékban akár négyen is részt vehetnek egyszerre.

Tánc, Jedi-k és fénykard

A Dance Central nevű program a sport helyett a táncot veszi elő, s az MTV Games közreműködésével biztos, hogy a mai popzenéhez tartozó legmenőbb tánclépések elsajátítására is lesz majd lehetőség. Hogy az igazi játékosok se panaszkodjanak, a Microsoft további programokat is fejleszt már most, többek között a LucasArts-szal és a Disney-vel együttműködve, így várhatóan az első komolyabb játék, ami megkapja a Kinect támogatást, egy Star Wars akció lesz, s mi is lehetne egy ilyen vezérlővel kapcsolatban jobb teszt, mintha fénykarddal kedvünkre hadonászhatunk.

Az eszköz pontos árazása és megjelenési dátuma ugyan még nem lett bejelentve, de a várakozások szerint a kamerákat és mikrofonokat tartalmazó egység ára 150 dollár körül lesz, s az idei karácsonyi szezonra már biztosan megvásárolható lesz. További részleteket a Microsoft még az E3 ideje alatt közöl majd egy sajtótájékoztatón. A Sony szintén készül mozgásra építő új vezérléssel, Move néven. A Move lényegében a Wii és a Kinect hibridjének tekinthető, mivel kontrollert és kamerát is használ a mozgás detektálásához. A megoldást a Sony szintén az E3-on demózza, holnap.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról