Szerző: Bizó Dániel

2010. április 29. 13:45

Perelhető a Sony a PS3 Linux eltávolítása miatt

Megkezdődött az első közérdekű csoportos per a Sony ellen, miután a vállalat önkényesen eltávolította a Linux futtatásának lehetőségét a már üzemben lévő PlayStation 3 konzolokból is. A vállalat gyakorlatilag egyáltalán nem reagált a felhasználói felháborodására. Magyarországon is támadható, véli egy szakértő.

Mint arról a HWSW is beszámolt, a Sony március végén közölte, hogy az április elsején a PlayStation 3 gépekhez érkezett új firmware frissítés, amely a 3.21 verziószámot viseli, megszünteti a Linux operációs rendszerek bootolását lehetővé tévő \"Other OS\" menüpontot. Ezt az is jelenti, hogy  a már telepített linuxos rendszerképekhez is elveszik a hozzáférés, és ezzel az ott tárolt adatok is elérhetetlenné válnak a PS3-on keresztül. A frissítés bár sem technikailag, sem jogilag nem kötelező, némi átmeneti idővel a legújabb firmware használata szükséges az online szolgáltatások használatához, valamint az újabb játékok és Blu-ray lejátszásához. Az indoklás szerint erre biztonsági okokból van szükség.

Az ezt követő felháborodási hullámnak gyakorlatilag semmiféle kézzelfogható eredménye nem lett, a Sony hivatalos blogjain megjelenő több ezer hozzászólás, sok esetben dühös kritika válasz nélkül maradt a cég részéről, a firmware pedig kiélesedett, sőt azóta már újabbat is kiadott a vállalat. A Linuxot futtató felhasználók közül már akkor többen jogi lépésekkel fenyegetőztek, mivel egy olyan képességet távolítanak el a PS3-ból, amely része volt a megvásárolt terméknek, sőt mi több, az egyik reklámozott megkülönböztető jellemzője. Ezek a felhasználók ráadásul rengeteg pénzt fizettek a gépért, és a Sony termékei iránt leginkább érdeklődők körül kerülnek ki.

Megindulhat a tömeg

A kereset az amerikai jogrend szerinti úgynevezett class action típusú, vagyis egy olyan nyitott végű per, amelyhez más hasonló károsultak is csatlakozhatnak, és amennyiben a bíróság a felpereseknek ad igazat, úgy az összes bizonyíthatóan károsult automatikusan részesedik egy meghatározott kártérítési keretből. A kereset legalább 5 millió dolláros kártérítést követel, ami egyben fedezi majd az ügyvédi költségeket is. Egy európai felhasználó több mint 70 font, azaz 22 ezer forint visszatérítést kapott az Amazontól, akitől a gépet rendelte, miután panaszt emelt a Sony akciója miatt.

A perirat hosszasan sorolja azokat az eseteket, amelyekben a Sony kihangsúlyozta a Linux futtatásának értékét. Ezek közt megtalálható több magas szintű vezető nyilatkozata is, mint például Kutaragi Ken, a PlayStation megalkotójának azon kijelentése, hogy  \"A PS3-mal kapcsolatban sosem mondtuk, hogy egy játékkonzolt fogunk kiadni. Radikálisan eltér az előző PlayStationtől. Egyértelműen egy számítógép\". Az európai részleg akkor vezetője, Phil Harrison 2006-ban, a PS3 megjelenése előtt úgy fogalmazott, hogy \"a PS3 egy számítógép\", majd hozzátette, \"nincs szükség PC-re\".

Mindezt tetézi, hogy 2009 augusztusában, vagyis alig több mint fél évvel a döntés előtt a Sony egyik vezető szoftvermérnöke, Geoffrey Levand  azt nyilatkozta a Linux-felhasználóknak, hogy a Sony elkötelezett a régebbi PS3-modellek támogatásában, és hogy a Linux futtatásának képességét nem fogják kikapcsolni a jövőbeni firmware-ekben sem. Ez a kérdés akkor azért merült fel, mert közeledett az új, vékony PS3 hardverrevízió,  amely már gyárilag nem tartalmazta ezt a képességet.

A kereset kitér arra is, hogy bár a firmware frissítése nem kötelező, annak megtagadása gyakorlatilag teljesen elszigeteli a gépet az online szolgáltatásoktól, az új játékoktól és Blu-ray filmektől, valamint a jövőbeni firmware fejlesztésektől - vagyis a felhasználónak döntenie kell, az általa megvásárolt funkciók közül melyik fontosabb: a Linux, vagy a többi. A Sony indoklása, amely szerint biztonsági okokból volt szükség a lépésre, ugyanakkor nem védik a felhasználót, kizárólag a cég érdekeit szolgálják a kalózkodás megelőzésében, a felhasználók kárára, állítja a beadvány, ezzel pedig megsértette szerződését.

Magyarországon is van lehetőség kártérítésre

A magyar és európai jogrend nem ismeri az amerikai class action formát, amely egyébként automatikusan magával vonja a vállalat tisztességtelen gazdasági tevékenysége miatti büntetést, közölte a HWSW-vel telefonos interjújában Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértő, a CP Contact tanácsadócég ügyvezetője. Azok a magyar vevők, akik kártérítésre tartanak igényt, polgári pert kell indítaniuk, de lehetőségük van ezt csoportosan megtenni, mondta el Siklósi. Hozzátette, hogy a pénzügyi terhek és a jogi bonyodalmak átvállalásában segíthetnek civil szervezetek, akik egy bizonyos létszám felett maguk képviselik a panaszosokat a bíróságon, és meghirdetik a keresethez történő csatlakozás lehetőségét is.

Siklósi szerint a Sony eljárása minden jel szerint jogsértő, mivel egy termék funkcionalitását egyoldalúan megcsorbította, így a vevőket kár érte. Ennek bizonyításában elegendő kiindulási pont a termék dobozán, termékleírásában vagy felhasználói kézikönyvében - a magyar online felhasználói kézikönyvben szerepel az \"Install Other OS\" funkció. Amennyiben ezt a Sony kiterjedten reklámozta bármilyen formában, legyen szó tévé- vagy újsághirdetésekről vagy bolti szóróanyagokról, standokról, úgy a Gazdasági Versenyhivatal hatósági eljárást is kezdeményezhet tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

Megkerestük a PlayStaiton 3 konzol legfőbb magyarországi importőrét, a Sony Hungária Kft.-t is, ahol Sándor Csaba termékmanager a HWSW kérdésére elmondta, tudomása szerint eddig egyetlen panasz sem érkezett a céghez vagy a hazai kereskedőkhöz a funkció eltávolítása miatt.

A panaszosok jelentkezhetnek a szerzőnél, email cím az impresszumban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.