Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 9. 16:52

Apple-tudással gyorsít a Firefox

A Mozilla 2008-ban jelentette be az akkor szupergyorsnak számító JavaScript motorját, a TraceMonkey-t. A versenytársak azonban sokkal ügyesebbek voltak, s az akkor még jónak számító szereplő lecsúszott a listán. Ma már a Chrome, a Safari és az Opera is megelőzi a Firefoxot hajtó motort. Itt az idő, hogy jöjjön egy új \"majom\".

A Mozilla számára szükségszerűvé vált, hogy új erőfeszítéseket tegyen a JavaScript-motorjának gyorsítása érdekében. A jelenlegi TraceMonkey a nevének megfelelően már csak a nyomában járhat a többieknek. Úton van az új fejlesztés, a JagerMonkey, a Mozilla ebbe a fejlesztésbe nyilván belead mindent, sőt ezúttal házon kívülről is kölcsönöznek tudást és az Apple WebKit projektből emelnek át néhány kódot.

Csak a legjobbat

A Mozilla felmérte a lehetőségeit, s úgy döntött, hogy a sikerhez egyesíteni kell a náluk lévő TraceMonkey nagyon erős optimalizációs technológiáját az Apple JSCore motor extrém hatékony natív kódgenerátorával. A mix eredményeképp a Firefox JavaScript alatt mutatott teljesítménye jelentősen megnőhet, visszahozva ezzel a böngészőt a sebességverseny élmezőnyébe.

A jelenlegi Mozilla-változatok JavaScript-motorja a nanojit nevű natív kódgenerátort használja, amit  még az Adobe fejlesztett ki, hogy a Flash ActionScript futtatását szolgálja ki. Az Adobe 2006-ban ezt a fejlesztést nyílt forráskódúvá tette, így kerülhetett be később a két cég közös ECMAScript 4 implementációjába a Tamarinba, majd annak a projektnek a kihalásával a Mozilla SpiderMonkey, illetve a TraceMonkey motorjába.

A JagerMonkey motor viszont már a WebKit alapú JS megoldást használja majd, bár a nanojit néhány kisebb feladat elvégzésére megmarad a Mozilla fegyvertárában. A különböző eszközök kombinálásától a Mozilla azt várja, hogy az egyszerű teljesítménynövelés mellett az optimalizálás során képesek lesznek kiszűrni a loopokat és felgyorsítani egyéb futtatási műveletet, amivel a reményeik szerint a világ legjobb technológiájával rukkolhatnak elő ismét.

Érdemes figyelni

A projekt egyelőre egy nagyon korai fejlesztői szakaszban van, így egyelőre nem áll készen arra, hogy a működését publikusan is demonstrálják. A fejlesztők viszont ezen a linken beletekinthetnek a kódokba, illetve a Mozilla Wiki JagerMonkey oldalán folyamatosan figyelemmel lehet kísérni a fejlesztés alakulását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról