Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 4. 10:42

Belilul az Ubuntu 10.04 LTS

Áprilisban érkezik az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúciónak, az Ubuntunak a következő változata. A projekt mögött álló Canonical bemutatta az operációs rendszer kinézetét, valósággal sokkolva a rajongókat.

Az Ubuntunak az elmúlt öt évben védjegyévé vált a barna árnyalatú alapértelmezett asztaltéma. Bár már 2007-ben felmerült ennek lecserélése egy fekete-narancs kinézetre, erre végül nem került sor, minden maradt a régiben. A most érkező Ubuntu 10.04 azonban már teljesen új színsémát kap, amelynek alapja a lila. A projekt weboldalának tanúsága szerint a lilás kinézetet a Canonical mögött álló Mark Shuttlworth több designerrel együttműködésben dolgozta ki, a téma ihletője a könnyedség és a fény (\"light\")volt, amelyhez a szoftverek esetén pozitív képzettársítások kapcsolódnak, mint a kis erőforrásigény és a gyorsaság.

A Canonical célja nem csak az volt, hogy felfrissítse az Ubuntu kinézetét, hanem az is, hogy a megjelenés professzionális legyen, ugyanakkor az átlagos felhasználónak is tetsszen. Emellett fontos szempont volt, hogy az Ubuntu meg tudja magát különböztetni a többi operációs rendszertől. Az Ubuntu embléma is megújult, teljesen új betűtípust kapott, amely a hivatalos álláspont szerint a szoftver mögött álló precíz mérnöki munkát hivatott kifejezni. Ezzel párhuzamosan az Ubuntu teljesen márkaarculata megújul, hamarosan átszabják a weboldal kinézetét is.

\"\"

Az Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) egyelőre alfa állapotban érhető el, a bétát március közepére ígérik a fejlesztők, a végleges kiadást pedig április utolsó előtti napjára. Az Ubuntu 10.4 úgynevezett LTS változat lesz, amely a Long Term Supportot takarja. Ez azt jelenti, hogy az operációs rendszerhez a szokásos 18 hónapnál hosszabb a támogatás, asztali verzió esetében 3 év, a szerverváltozatnál pedig 5 év. LTS-verziót általában kétévente bocsát ki a Canonical, a legutolsó a 8.04 volt.

Mivel LTS változatról van szó, ezért elsősorban a sebesség és a stabilitás voltak a legfőbb szempontok a Lucid Lynx fejlesztésnél, hogy az Ubuntut vállalatok is bizalommal használhassák. Ezt olyan komponensek támogatják többek között mint a likewise-open 5.4, amely lehetővé teszi az Ubuntu összekapcsolását Active Directory tartományokkal, emellett új képességekkel bővül az Ubuntu Enterprise Cloud is.

Végfelhasználói szemmel nézve a legfőbb változásokat a teljesen megújult kezelőfelület mellett talán a Twitter- és Facebook-integráció jelentik, emellett a korábbinál jobb támogatást kapnak az Apple hordozható eszközei, az iPodok, az iPhone, illetve az akkorra már elérhető iPad. Emellett említésre méltó még a teljesen új, nyílt forrású NVIDIA grafikus meghajtó alapértelmezett használata, de a fejlesztők ígérete szerint a zárt NVIDIA driverekhez is jobb támogatást biztosít a Lucid Lynx.

A Canonical a multimédia terén további erősítést tervez, a hírek szerint az Ubuntu 10.04 megjelenésével párhuzamosan egy online zeneszolgáltatás is érkezik U1 néven, amelyhez közvetlenül az asztali lejátszóprogramból lehet csatlakozni, hasonlóan az iTunes-hoz. A letölthető dalok természetesen mentesek lesznek mindenféle másolásvédelemtől, de hogy milyen lesz a kínálat, vagy hogy lesznek-e földrajzi megkötések az elérhetőségre vonatkozóan, arról egyelőre keveset tudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról