:

Szerző: Koi Tamás

2009. november 2. 11:18

Kipróbálható a Connectify - a routereknek befellegzett?

Gyakorlatilag feleslegessé teheti az otthoni és kisirodai routereket az az alkalmazás, mely a Windows 7 operációs rendszer egy mindeddig kiaknázatlan lehetőségére épít.

Egy kis philadelphiai fejlesztőcég, a katonai hálózati rendszereket fejlesztő Nomadio alkalmazásával  bármilyen WLAN-adapterből virtuális Wi-Fi router, illetve hozzáférési pont alakítható - legalábbis elvileg. Az egyelőre csak béta verzióban elérhető, egyszerűen használható Connectify lényegében befejezi a Microsoft mérnökei által 2006-ban félbehagyott munkát, melynek eredményeként a Windows 7-be kódszinten bekerült a funkció, csak éppen szoftver nem készült hozzá és támogatást sem kapott. Ez a funkció egyébként Mac OS X platformon már régóta elérhető, ugyanakkor ez az első alkalom, hogy windowsos számítógépeken is ki lehet próbálni a virtuális hozzáférési pontot.

A Connectify több szempontból különbözik a Windows operációs rendszerekkel régóta elérhető helyi internetmegosztás funkciótól. A program bekapcsolása után a noteszgépbe épített WLAN-adapter a routerekhez és hozzáférési pontokhoz hasonlóan saját vezeték nélküli hálózatot épít fel, saját SSID-vel, így más Wi-Fi eszközök, például telefonok is elérhetik az internetet a számítógép kapcsolatán keresztül.

A program ráadásul elméletileg arra is lehetőséget ad, hogy a WLAN adapter egyszerre üzemeljen hotspot üzemmódban, és közben csatlakozzon egy másik hotspothoz, ezzel lényegében bármilyen vezeték nélküli internetelérés továbbosztható a segítségével. Az alkalmazás egyelőre kizárólag Windows 7 operációs rendszerek alatt működik, és elvileg az összes kurrens WLAN-adapterrel kompatibilis - bár mi egy Intel Wi-Fi Link 5300AGN vezérlővel nem tudtuk működésre bírni.

A Connectify-jal az internetmegosztás, illetve a virtuális hotspot létrehozás a fejlesztők ígérete szerint gyerekjáték: elég megadni, melyik kapcsolatot szeretné a felhasználó továbbosztani, mi legyen a hálózati azonosító, a program emellett automatikusan bekapcsolja a WPA2 titkosítást is - ehhez is külön beállítható a kulcs. Az alkalmazás béta változata ingyenesen kipróbálható, a végleges verzió a fejlesztők ígérete szerint még idén várható. A kész Connectify-ből várhatóan két konstrukció, egy bannerekkel ellátott ingyenes, valamint egy fizetős változat készül majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.