Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 7. 15:18

Gyorsul a vezetékes internet a Magyar Telekomnál

Ősztől jelentősen gyorsítja teljes vezetékes internethozzáférés-portfóliójának átviteli sávszélességét a Magyar Telekom -- a leggyorsabb csomagokkal akár 80 Mbps-es letöltési sebesség is elérhető lesz. Az új, a korábbinál nagyobb letöltési- és feltöltési sebességet kínáló DSL-díjcsomagok a nagykereskedelmi partnerek kínálatában is megjelennek.

A szeptember 4-től, szinte napra pontosan a T-Home márka bevezetésének első évfordulójától életbe lépő sávszélesség-növelés ezúttal nem a korábbi évek gyakorlata szerint zajlik, azaz a már meglévő ügyfeleknél a hűségidő alatt nem növekszik automatikusan a sávszélesség. A cég elsősorban a jelenlegi 2 és 8 megabites letöltési sávszélességet nyújtó csomagokat cseréli le 5 és 15 Mbps maximális letöltési sebességű elérésekre, de csak az új, vagy újabb hűségidőt vállalt ügyfeleinél.

Egységes kábel- és DSL-portfólió

A platformtól függetlenül egységes nevet (Kezdő, Alap, Családi) viselő csomagok DSL-hozzáférés esetén rendre 5/0,5 (1 GB-os letöltési korláttal), 5/0,5 (korlátlanul) és 15/0,9 megabit/másodperces sávszélességet nyújtanak maximum, kábelnetnél 5/0,5 (1 GB-os korláttal), 5/0,5 (korlátlanul) és 15/1 Mbps az új elméleti maximális sávszélesség. DSL-kapcsolatnál a Családi csomag megnövekedett sávszélességét csak ADSL2+ technológiával lehet kiszolgálni, ott is csak akkor, ha a központhoz a lehető legközelebb található a végpont, így a cég várhatóan szigorúbb műszaki feltételekhez köti majd a kiépítést.

A kábelnet-portfólió az új díjcsomagok bevezetése mellett két új konstrukcióval bővül szeptembertől: a kábelnet Super 50 Mbps maximális sávszélességet nyújt letöltési és 5 Mbps-t feltöltési irányban, míg a kábelnet Maximum díjcsomag esetében a letöltés 80 Mbps-re nő. Mindkét csomag az EuroDOCSIS 3.0 technológia bevezetésének gyümölcse, mely a kábelhálózatok jelentős infrastrukturális átalakítása nélkül lényegesen nagyobb sávszélesség elérését teszi lehetővé -- a kábelhálózat új szabványnak megfelelő modernizálását folyamatosan végzi a szolgáltató.

Az új generációs hálózatokat képviselő másik technológia, a Fiber-to-the-home (FTTH), azaz az optikai szolgáltatások sávszélessége is nő szeptember elejétől: az Optinet Maximum díjcsomagnál letöltési irányban 80 Mbps tempót kínál, míg feltöltési irányban 40 Mbps az adatfolyam maximális sávszélessége. A cég Optinet szolgáltatása egyelőre meglehetősen szerény népszerűségnek örvend: június 30-ig mindössze 880 háztartásba kötöttek be optikai kábelt, miközben a szolgáltató már kezdetben ötvenezer háztartást ért el az új technológiával.

Más szolgáltatók is gyorsíthatnak

Az új kiskereskedelmi T-Home termékekkel egyidejűleg kerül sor a megnövelt sávszélességű nagykereskedelmi termékek bevezetésére is. A Magyar Telekom nagykereskedelmi DSL portfólióját három új termékkel bővíti: az 5 Mbps (garantált letöltési sebesség 1 Mbps, garantált feltöltési sebesség 192 kbps), a 10 Mbps (garantált letöltési sebesség 3 Mbps, garantált feltöltési sebesség 256 kbps) és a 15 Mbps (garantált letöltési sebesség 5 Mbps, garantált feltöltési sebesség 512 kbps) maximális letöltési sávszélességű DSL csomagokkal.

Az új díjcsomagok ára szolgáltatótól és a vállalt hűségidő hosszától függően változó lehet, a T-Home kínálatában várhatóan dual play és triple play akciós konstrukciók is megjelennek majd. A Magyar Telekom a változásokkal egyidejűleg kivezeti a T-Home márka kínálatából a DSL, Kábelnet és Optinet Easy, Happy és Medium csomagokat, valamint ezek kisvállalatoknak szánt változatait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról