:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 14. 12:07

Szaporodó problémák a Google Street View körül

Magyarországon az adatvédelmi biztos feszegeti a Google Street View legalitását, görög kollégája pedig leállíttatná a fotózást, de a világ másik felén, Japánban is ellenállásba ütközik a térképszolgáltatást fotókkal kiegészítő szolgáltatás. Túl magasról fotózott a Google, túl sok minden látszott ki a kerítés mögül.

A Google újrakezdi a fényképezést Japánban, s minden eddig feldolgozott fotó helyett újak készülnek. Az ottani hatóságok a közvélemény nyomására úgy ítélték meg, hogy a fényképeket készítő autó túl magasról és túl nagy szögben fotóz, ezzel sértve az állampolgárok magánszféráját.

A tegnap kiadott hivatalos közleményben az áll, hogy 40 centiméterrel lejjebb eresztik a kamerákat tartó állványt, illetve ezzel együtt a beesési szög is jóval laposabb lesz az eddigieknél. Az eredmény az lesz, hogy a képek segítségével nem lehet majd átlátni a kerítéseken, nem látni majd be udvarokba, lakásokba. Az újrakezdés egyébként nem befolyásolja a folyamatokat, ugyanúgy folytatódnak a fotózások, az eddig elkészült 12 város képeit kell csak lecserélni.

Túl magasról fotóztak

A Google ottani irodavezetője elégedett saját rugalmasságukkal, s azt mondja átgondolták előtte is, hogy mit tehetnek meg egy magáncégként, de tiszteletben tartják a helyi jogokat és megpróbálnak minden igényre reagálni. Egy japán alkotmányjogász, Yasuhiko Tajima szerint viszont aggályos, hogy a Google technológiai szinten próbálja megoldani a problémát, hisz az igazi kérdés az, hogy megengedhető-e egyáltalán, hogy a fotók elkészüljenek.

Ugyanezt a kört futhatja le a Google Európában is, ahol egy uniós  bizottság vizsgálja, hogy sért e személyiségi jogokat, vagy felvet-e adatvédelmi aggályokat a Google Street View-hoz szükséges képek készítése. A cég korábbi állítása szerint felvették a kapcsolatot minden esetben a helyi hatóságokkal, de Jóri András adatvédelmi biztos ezt cáfolta, s azt nyilatkozta, hogy előzetesen nem kereste fel senki a Google-től, a nyilvános megszólalása után viszont egyeztetést kért tőle az amerikai cég hazai képviselője.

A görög adatvédelmi biztos a fotózások felfüggesztését szorgalmazta, de mivel hivatalos tiltás nem érkezett, ezért a Google folytatta a képek készítését. Magyarországon tiltás és erre vonatkozó felhívás nem érkezett, az adatvédelmi biztos is azt nyilatkozta, hogy mindenképp meg kell várni az EU-s bizottsági vizsgálat eredményét és annak fényében lehet lépéseket tenni a jövőben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.