Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 29. 11:18

Nem engedi üldözni a fájlcserélőket a brit kormány

[BBC/HWSW] A kormány nem fogja arra kényszeríteni az internetszolgáltatókat, hogy üldözzék a fájlcserélőket -- nyilatkozta David Lammy, Nagy-Britannia kultúráért és oktatásért felelős minisztériumának felsőoktatásért és szellemi tulajdonért felelős államtitkára. A kiadók harca Európában egyre kilátástalanabbá válik, s egyre gyakrabban mondanak nemet a képtelennek tűnő követeléseikre.

[BBC/HWSW] "A kormány nem fogja arra kényszeríteni az internetszolgáltatókat, hogy üldözzék a fájlcserélőket" -- nyilatkozta David Lammy, Nagy-Britannia kultúráért és oktatásért felelős minisztériumának felsőoktatásért és szellemi tulajdonért felelős államtitkára. A kiadók harca Európában egyre kilátástalanabbá válik, s egyre gyakrabban mondanak nemet a képtelennek tűnő követeléseikre.

A birodalom visszavág

A lemezkiadók vesszőparipája mostanság, hogy az internetszolgáltatók felelőssége is az illegális letöltések megakadályozása, s az EU országaiban is több helyen sürgetik a kötelező érvényű szűrést illetve megfigyelést. Franciaországban komoly lépéseket tettek a fájlcserélő rendszereket használók kordában tartására, s a briteknél is napirenden volt a jogi szabályozás lehetősége. David Lammy bejelentése ezzel szemben kategorikusan elutasítja ezt a gyakorlatot, s azt állítja a kalózkodás elleni intézkedések jogosítása túl komplex megoldás lenne. "Nem lehet egy olyan rendszerünk, melyben arról beszélünk, hogy tinédzsereket tartózhatunk le a hálószobájukban" -- összegezte a miniszter.

[+] Nemzetgazdasági szempontból fontos a fájlcsere

Miután tavaly a brit zeneipari szereplőket tömörítő British Phonographic Industry keményebb álláspontra tért át, tárgyalások folytak kormányzati szinten is arról, hogy az internetszolgáltatóknak ki kellene zárniuk fájlcserélőket a hálózatukból. A BPI elképzelése szerint a renitens felhasználók először figyelmeztető üzenet kaptak volna, majd korlátozás alá került volna a kapcsolatuk, a kitartó visszaesők szerződését viszont megszüntették volna. Egyes szolgáltatók, mint a Virgin Media már belenyugodott a gyakorlatba és el is fogadta elviekben az eljárást, de eközben több szolgáltató csendes ellenforradalmat robbantott ki.


Lammy: Le a kiadókkal?

Nem csak a jog segíthet

A Forrester kutatásai szerint az európaiak ötöde használ fájlcserélőket, míg digitális zenei letöltésért vagy szolgáltatásért mindössze 10 százalék fizet. Feargal Sharkey korábbi popsztár, aki most az egész iparágat összefogó UK Music vezetője, azt nyilatkozta, hogy szerinte a fájlcserélők 80 százaléka kész lenne pénzt adni egy legális, de fizetős fájlcserélőért.

A zeneipar előtt álló kihívás nem más, mint kiaknázni a digitális zeneterjesztésben rejlő lehetőségeket. Ezek felderítését segítheti Lord Carter hamarosan elkészülő "Digital Britain" című jelentése, melyben arra vonatkozóan tesz ajánlásokat, hogy hogyan lehetne a fájlcsere-használatot csökkenteni a jogi eszközök kihagyásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról