:

Szerző: Ady Krisztián

2008. március 11. 15:00

Szerverparkokat válthat ki a Bittorrent az egyetemeken is

Újabb siker írható a Bittorrent állományterjesztési technológia számlájára: a holland INHOLLAND Egyetem tíz helyszínen 6500 számítógépet tart karban, frissít folyamatosan, nem ritkán 3,5 gigabájtnyi letöltendő adatot eljuttatva a gépekre. Könnyű belátni, ennyi számítógépet ellátni komoly infrastruktúrát, komplett szerverparkot igényel.

[HWSW] Újabb siker írható a Bittorrent állományterjesztési technológia számlájára: a holland INHOLLAND Egyetem tíz helyszínen 6500 számítógépet tart karban, frissít folyamatosan, nem ritkán 3,5 gigabájtnyi letöltendő adatot eljuttatva a gépekre. Könnyű belátni, ennyi számítógépet ellátni komoly infrastruktúrát, komplett szerverparkot igényel.

A holland egyetem eddig két tucatnyi szervert használt erre a célra, melyek szépen lassan minden számítógéphez eljuttatták az adatokat, jelentős erőforrást és nem utolsósorban időt felemésztve. A klasszikus szerver-kliens felállásnál azonban létezik egy sokkal hatékonyabb módszer, a közismert állománycserélő technológia, a Bittorrent.

A Bittorrent peer-to-peer (P2P) módszere lényegében minden kliensből disztribúciós szervert generál: maguk az egyes kliensek is az elosztó rendszer részei lesznek, az egyes gépek feltöltési sávszélességét is igénybe veszik az anyagok további számítógépekre juttatásához. Szerverekre szinte nincs is szükség, csupán az első néhány teljes letöltés erejéig használják őket: az egyetem kéttucatnyiból 20 szervert le is kapcsolhatott.

Az új, Bittorrentet használó frissítő rendszer kevesebb mint 4 óra alatt 22,2 terabájtnyi adatot szórt szét a 6500 számítógép között, sokkal gyorsabban és kevesebb sávszélességet felemésztve, mint korábban: ehhez az eredményhez ezt megelőzően 4 teljes napra volt szükség. A TorrentFreak szerint az egyetem vezetősége elsőként elutasította a P2P technológia alkalmazását, egy demót követően azonban gyorsan változtatott álláspontján.

Információink szerint hazánk legnagyobb műszaki felsőoktatási intézményén bár a frissítéseket szintén hálózaton keresztül szerzik be a hallgatói számítógépközpont gépei, a leginkább bevált megoldást alkalmazzák. Egy előre elkészített lemezképpel frissítik a számítógépeket, melyek nem csak az operációs rendszert, minden szükséges alkalmazást is tartalmaznak. Ez a lemezkép könnyen kiszolgálhatja azt az ötféle géptípust, melyet jelenleg alkalmaznak.

A Bittorrent szinte bámilyen állományterjesztést gazdaságosabbá tesz, nem csak szoftverek és filmek kalózmásolatai cserélhetnek gazdát a torrentszervereken keresztül koordinálva, hanem tévéműsorok is terjeszthetők ezzel a technológiával. Ezt a peer-to-peer megoldást alkalmazza a Joost internettelevíziós platform is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.