Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 30. 14:20

Az Externethez vándorolnak a TVnet ADSL-előfizetői

Jövő tavasztól a TVnet ADSL-előfizetéseit az Externet üzemelteti tovább a Magyar Telekom területén. A két cég között létrejött megállapodás célja a meglevő előfizetők hatékonyabb kiszolgálása, illetve részben közös fejlesztések révén új szolgáltatások bevezetése (pl. IP-tévé).

[HWSW] Jövő tavasztól a TVnet ADSL-előfizetéseit az Externet üzemelteti tovább a Magyar Telekom területén. A két cég között létrejött megállapodás célja a meglevő előfizetők hatékonyabb kiszolgálása, illetve részben közös fejlesztések révén új szolgáltatások bevezetése (pl. IP-tévé).

Az Externettől jön a számla

A megállapodás részeként márciustól a Magyar Telekom területén élő TVnet ADSL-előfizetéseket az Externet működteti tovább, a változás azonban semmilyen fennakadást nem fog okozni a szolgáltatásban. Pórffy András, az Externet ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a cél az, hogy a felhasználók csupán annyit érezzenek az átállásból, hogy még jobb szolgáltatást kapnak a pénzükért. "Az előfizetők mindössze annyit tapasztalnak majd, hogy az egyik hónapban még a TVnettől kapják a számlát, a következőben pedig már az Externettől" -- mondta a HWSW-nek Pórffy.

A két cég között létrejött egyezség mintegy 10 ezer előfizetőt érint, amelyekkel az Externet ADSL-felhasználóinak létszáma másfélszeresére növekedik. A maximálisan nettó 400 millió forint összegű vételár a ténylegesen átvételre kerülő előfizetők számának függvényében kerül kifizetésre legkésőbb 2008. április 30-ig. Az Externet Zrt. a vételárat részben saját forrásokból, részben az átvételre kerülő előfizetésekből származó árbevételből, és banki forrásokból finanszírozza -- derül ki a Budapesti Értéktőzsdéhez eljuttatott dokumentumból.

TVnet: fókuszban az ADSL 3G

Pórffy András elmondta még, hogy a szerződés nem vonatkozik a TVnet kábeltévés, valamint ADSL 3G szolgáltatására előfizetőkre, őket továbbra is a TVnet szolgálja majd ki. Lapunk megkeresésére Csizmadia Csaba, a TVnet marketing- és startégiai igazgatója közölte, az ADSL-üzletág leépítése statégiai döntés eredménye, amellyel kapcsolatban az előkészítés már fél éve elkezdődött.

A TVnet Csizmadia szerint ugyanis a jövőben a hurokátengedéses szolgáltatásra (ADSL 3G) kíván fókuszálni, amelyet saját hálózatán nyújt az előfizetőknek. Itt a vállalat lényegesen erősebb pozíciókkal rendelkezik, mint az ADSL-piacon, részesedése megközelíti a 35-40 százalékot -- becsülte Csizmadia. "Az ADSL-piacon az elérhető nyereség rohamosan esik, a közeljövőben gyors konszolidáció várható, és mivel a TVnet nincs az ADSL-piac legnagyobb szereplői között, ezért döntenünk kellett. Szerintem időben léptünk."

A saját hálózaton nyújtott szolgáltatás nem csak dupla akkora nyereséget termel, mint a Magyar Telekom területén biztosított ADSL-hozzáférés, hanem a saját hálózatnak köszönhetően az előfizetők is elégedettebbek, kevesebb a panasz, hiszen a TVnet jól tudja, ezen a hálózaton kinek milyen elérést tud biztosítani. A tevékenység földrajzilag is sokkal fókuszáltabb, hiszen a betelepített telefonközpontok közvetlen körzetére korlátozódik -- magyarázta Csizmadia. Ezen a hálózaton ráadásul értéknövelt hang- és videoszolgáltatások (pl. VoIP, IP-tévé) is nyújthatók.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról