:

Szerző: Ady Krisztián

2007. június 26. 14:47

Villámgyorssá tehető a Firefox néhány kapcsoló átállításával

A Safari megjelenésével együtt pellengérre került a böngészők sebessége, az Apple nem kevesebbet állít a windowsos Safari 3.0 bétáról, hogy a leggyorsabb a jelenlegi mezőnyben -- ha ez igaz is, könnyű úgy gyorsnak lenni, hogy a weboldal felét nem tudjuk normálisan megjeleníteni. Azzal azonban sokan biztosan nincsenek tisztában, hogy a népszerű Firefox néhány kapcsoló átállításával lényegesen gyorsabbá tehető.

[HWSW] A Safari megjelenésével együtt pellengérre került a böngészők sebessége, az Apple nem kevesebbet állít a windowsos Safari 3.0 bétáról, hogy a leggyorsabb a jelenlegi mezőnyben -- ha ez igaz is, könnyű úgy gyorsnak lenni, hogy a weboldal felét nem tudjuk normálisan megjeleníteni. Azzal azonban sokan biztosan nincsenek tisztában, hogy a népszerű Firefox néhány kapcsoló átállításával lényegesen gyorsabbá tehető.

Pipeline

A Firefox böngészőmotor kapcsolóit magán a böngészőn keresztül állítgathatjuk, bár léteznek olyan alkalmazások is, például a FireTune, melyek ezt saját maguk is megteszik. Alapvető gyorsuláshoz azonban nem kell segédprogram sem, csak egy kis bátorság, beírni a böngésző címsorába az about:config parancsot, mellyel megnyílik az út a beállítások változatása előtt.

A Firefox "alaptelepítésben" nem használja ki a mai internetelérések igen széles sávját, egyszerre csak egy lekérést indít a weboldal elemeinek letöltéséhez, noha a több megabites ADSL-eléréseken több elem is könnyen letöltődhet párhuzamosan. Ehhez a megjelenő konfigurációs oldalon meg kell keresnünk a network.http.pipelining és network.http.proxy.pipelining logikai kapcsolókat -- vagy a filter mezőbe beírni őket --, majd ezeket egy kettős kattintással igaz-ra (true) állítani.

Ezt követően a network.http.pipelining.maxrequests mező értékével állíthatjuk be, hogy mennyi lekérést indítson egyszerre a Firefox, az alapértelmezett 4-es értéket akár 30-ra is megnövelhetjük. Ezt a funkciót a weboldalak, pontosabban az alattuk futó webszerverek többsége támogatja, így már ezzel a három paraméterváltoztatással is jelentős gyorsulást érhetünk el.

about:config

Turbó

A megjelenítést is felturbózhatjuk, az nglayout.initialpaint.delay kapcsoló értéke azt határozza meg, hogy a weboldal betöltődését követően mennyi idő elteltével kezdje el megmutatni a legenerált weblapot a Firefox. Az alapértelmezett érték egynegyed másodperc, ezt nullára csökkenthetjük, ehhez viszont hozzá kell adnunk a kulcsot a konfigurációhoz, mivel alapból nem tartalmazza ezt a rendszer. Ehhez jobb gombbal kattintsunk az about:config oldal üres területére, majd adjunk hozzá egy integer (egész) kulcsot, neve legyen nglayout.initialpaint.delay, értéke pedig nulla. Ugyanígy sebességnövekedést hozhat az IPv6 névszerver-kezelés letiltása is, melyre egyelőre nincs szükségünk. Ehhez a network.dns.disableIPv6 kapcsolót kell igazra állítanunk.

Nem a sebességet növeli, de egy idegesítő FireFox beállítást szabályoz a content.interrupt.parsing logikai kapcsoló, mely szintén nem szerepel alapvetően a rendszerben. A kulcs hozzáadásával (logikai, boolean) és igazra állításával a weboldal összeállítása alatt is működőképesek maradnak a böngészősáv gombjai, így míg korábban meg kellett várnunk a legenerálás végét, és csak ezt követően léphettünk vissza az előző weboldalra, ezt követően bármikor megtehetjük. A Helpero.com weboldalán további, haladóbb beállításokat is találhatunk, melyek szintén növelhetik a Firefox kezelhetőségét és sebességét. A módosításokat követően újra kell indítani a Firefox böngészőt.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.