Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 22. 10:42

Megbízhatók-e a flash memóriák?

Az információbiztonság és adatmentés hazai szakértője, a KÜRT Zrt. kutatómunkája során kiderült: a flash memóriák nem feltétlenül megbízhatóbb adattároló médiumok a merevlemezeknél. Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, a flash memóriákban az írási művelet technológiai sajátosságai miatti anyagfáradási tulajdonságok növelik az adatvesztés esélyét, tehát a merevlemezekhez hasonlóan a flash memóriák meghibásodási okai is nagyrészt fizikai jellegűek.

[HWSW] Az információbiztonság és adatmentés hazai szakértője, a KÜRT Zrt. kutatómunkája során kiderült: a flash memóriák nem feltétlenül megbízhatóbb adattároló médiumok a merevlemezeknél. Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, a flash memóriákban az írási művelet technológiai sajátosságai miatti anyagfáradási tulajdonságok növelik az adatvesztés esélyét, tehát a merevlemezekhez hasonlóan a flash memóriák meghibásodási okai is nagyrészt fizikai jellegűek.

A KÜRT Csoport már kidolgozta azt a technológiát, amely lehetővé teszi a sérült, hagyományos módszerekkel menthetetlen flash adattárolók mentését, amelynek során közvetlenül a memóriachipekből olvassák ki a tárolt tartalmat. Az így kinyert adathalmazt egy szintén saját fejlesztésű visszafejtő eljárással állítják vissza a szoftverek számára értelmezhető adatokká. A KÜRT technológiája nem csak a ma használatos memóriakártyák adatvesztési problémáit képes orvosolni, de felkészült a várhatóan hamarosan nagy számban elterjedő több tíz gigabájtos, flash memóriákból álló solid state diskek adatmentésére is.

A cég közleménye alapján úgy tűnik, erre szükség is lesz majd, a vállalat szerinte ugyanis a flash memória nem alkalmas munkatárként való használatra, mert a sok írási művelet következtében elhasználódik. Bár a gyártók különféle trükkökkel igyekeznek meghosszabbítani a flash memóriák élettartamát, a korlátozott számú írhatóság továbbra is az egyik legnagyobb probléma marad -- állítja a KÜRT. A KÜRT tapasztalatai szerint szinte mindig az írási művelettel leggyakrabban igénybe vett memóriarészek hibásodnak meg először, például a memóriachip adminisztrációs területe, ahol sokszor abban az esetben is írási műveletek zajlanak le, amikor ténylegesen nem történik adatmozgás.


Flash memóriákból áll a Samsung meghajtója

A KÜRT álláspontja aggasztó abból a szempontból, hogy a gyártók várakozásai szerint a kizárólag flash memóriákból álló ún. solid state diskek megjelenése, illetve a merevlemezek flash memóriával történő gyorsítása (pl. Intel Robson technológia) hamarosan jelentős áttörést hoz elsősorban a noteszgépek területén. A Samsung már kereskedelmi forgalomba is hozott solid state disket, illetre ráépülő PC-t. A flash memóriákból álló meghajtók kisebbek, könnyebbek, gyorsabbak, kevesebbet fogyasztnak és kevesebb hőt termelnek a merevlemezeknél, és mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, teljesen zajtalanok is: egyelőre az árukat leszámítva mindenben jobbnak tűnnek a merevlemezeknél.

Molnár Géza, a KÜRT adatmentési technológiákért felelős vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a merevlemezek még jó ideig a legolcsóbb adattárolási alternatívát nyújtják egységnyi kapacitásra vetítve. A szakember szerint a solid state diskek ráadásul nem nagyságrendekkel jobbak fogyasztásban és sebességben a merevlemezeknél, ha már több tíz gigabájtos kapacitású meghajtókat vetünk össze. Az ugyan igaz, hogy teljesen zajtalanok, mert nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, de a mai mobil merevlemezek is nagyon halkak már -- mutatott rá Molnár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról