:

Szerző: Budai Péter

2005. február 9. 09:08

A Microsoft vírusirtó céget vásárol

[HWSW] A Microsoft végül megteszi azt, amit már közel egy éve sejteni lehetett: belép a vírusírtók piacára a Sybari Software vállalati vírusirtó-megoldásokat fejlesztő vállalat felvásárlásával. A szoftveróriás ezzel nemcsak a Sybari tízezres vállalati ügyfélbázisát szerezte meg, hanem lehetősége lesz a továbbiakban saját termékeit is fejlett vírusvédelmi megoldásokkal felvérteznie.

A sok pletyka után végül valóra vált

A Sybari elsősorban az üzenetküldő- és csoportmunka-megoldások védelme terén ért el jelentős eredményeket, visszaszorítva a felhasználókhoz eljutó vírusok, férgek és kéretlen reklámlevelek számát. A Sybari megvásárlása még nem történt meg, azonban a Microsoft már minden kétséget kizáró megállapodást hozott nyilvánosságra, ami előirányozza a közeljövőben létrejövő akvizíciót.

A hír, hogy a Microsoft vírusirtó megoldásokat készül fejleszteni elsőként a Windows XP második javítócsomagjának (SP2) hosszúra nyúlt készítése közben röppent fel, amikor többen tévesen azt hitték, hogy az SP2 beépített vírusellenes alkalmazással érkezik -- mint kiderült az SP2 Security Center mindössze a már feltelepített, más vállalatok által fejlesztett vírusirtó megoldások meglétét ellenőrizte, illetve a legfrissebb vírusdefiníciós állományok elérhetőségét vizsgálta.

Legutóbb a Giant felvásárlásakor és a Microsoft Anti Spyware Beta 1 megjelenésével éledt fel újra a hír, hogy a Microsoft nem éri be egy féregellenes szoftver fejlesztésével, hanem azt később saját vírusirtó alkalmazással egészítené ki -- mindkettő érthető és logikus lépés, hiszen a szoftverek biztonságossága elsőszámú kérdéssé vált a világban, és ezt a szemléletet a Microsoft is évek óta igyekszik adoptálni. Ebben további segítségére lehet a 2003 nyarán felvásárolt román GeCAD antivírus fejlesztőcég is, melynek technológiái várhatóan az otthoni felhasználók védelmét is biztosítják majd.

Beépített vállalati vírusvédelem a Microsoft termékekben

A Sybari Software jelenlegi termékei az üzenetküldő alkalmazások köré egy második biztonsági réteget képeznek, ezáltal meggátolva a kártékony tartalom felhasználóhoz jutását. A vállalat megoldásai mélyen az általuk védett szerverinfrastruktúrába vannak integrálva, ezáltal biztosítva a lehető legmagasabb szintű védelmet, rendszerstabilitást és sebességet.

A megszerzett technológiák révén a Microsoft kibővítheti vállalati megoldásainak funkcionalitását és védettségét, ami elsősorban az olyan szoftverek esetében lesz nagy pozitívum, mint a Microsoft Exchange levelezőszerver vagy a Microsoft SharePoint Portal Server 2003 és annak kistestvére, a Windows SharePoint Services, mivel ezekhez a Sybari már most is széles körű megoldásokat nyújt. Érdekesség, hogy a Sybari nem kizárólag Microsoft platformra specializálódott, így termékei között találhatunk a Lotus Notes védelmére szolgáló eszközöket is. Ezek további sorsa jelenleg még kérdésesnek látszik.

Mit hoz a jövő?

A Microsoft bejelentésével ismét megbolygatta az informatikai piacot, hiszen immár bizonyos, hogy a vírusirtók piacára is be fog lépni. Bár még a felhasználók tömeges védelmére nem rendelkezik megfelelő technológiákkal, világosan látszik az út, amit a cég követ: integráltan kell biztosítani minden funckiót saját szoftvereiben, amik elsődleges fontossággal bírnak a vásárlók számára -- és ebben továbbra is első helyen áll a biztonság.

Kérdéses, hogy a többi nagyobb vírusirtó vállalatnak, így például a Symantecnek és a McAffe-nek, valamint a piac többi szereplőjének van-e félnivalója a Microsoft megjelenésétől, azonban vélhetően mind tartanak a szoftveróriás terveitől, ami dominanciájuk végét is jelentheti hosszabb távon. Ugyancsak félő, hogy az integráció terén konzervatívnak mondható Európai Unió és a világ más kormányai hogyan reagálnak az ilyen és ehhez hasonló lépésekhez, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a Windows Media Player és az Internet Explorer kálváriáját megelőző eseménysorozathoz.

Sokan úgy láthatják ismét, hogy a Microsoft pár éven belül monopóliumot alakíthat ki saját platformjának vírusvédelme terén, ezzel jelentős veszteséget okozva jópár ma működő és virágzó vállalatnak. Ez a vélemény nem lesz alaptalan, azonban nehéz döntést hozni, amikor az egyik oldalon több millió felhasználó biztonsága áll, a másikon pedig néhány szoftver és biztonsági vállalat jövője.

Ha a vállalattól megtagadnák a biztonság érdekében tett ilyen irányú erőfeszítéseket, akkor méltatlanul kérnék rajta a továbbiakban számon, hogy nem fordít megfelelő mennyiségű időt és energiát rendszereinek biztonságossá tételéért. Ez az indok pedig vélhetően elejét veszi majd mindenféle jövőbeni jogi vitának.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.