:

Szerző: Bőle György

2023. június 30. 09:16

Útikalauz öregedő IT-soknak avagy a hard skill a ködbe vész

Minden, aminek kezdete van, véget is ér egyszer. Az IT karrier sem kivétel. A friss kraftie adásban kifejezetten a leszállóágról beszélgettünk, mit tehetünk azért, hogy a végén puhán landoljunk.

A társadalom öregedésével a nyugdíjkorhatár egyre jobban kitolódik, ebből következően a gyors karrier emelkedés után egy kifejezetten hosszú leszállóág következik - sajnos a többség számára elkerülhetetlenül. A probléma távolinak tűnik ugyan, de valójában senki számára nem az, sőt, demográfiai okokból a legnépesebb, 2000-es évek elején a piacra került IT generáció ajtaján hamarosan bekopog. Az IT gyorsan változik, ez nem kőfaragás, a hard skill nem egy életre szól, és menthetetlenül a ködbe vész.

A HWSW podcast! tizedik kraftie adásában Kollár Lacival, az OTP Bank cloud csapatának 57 éves vezetőjével beszélgettünk. Az őszinte beszélgetés nem csak a középkorú, hanem minden IT-s számára szolgálhat tanulságokkal. Kitárgyaltuk, hogyan érdemes kezelni a problémát, miért kritikus a tudásod egyre rövidebb felezési ideje, illetve miért is nagyon fontos a kapcsolati hálód. Laci imádni való, színes, rajzos jegyzetekkel is készült, amit a Discord csatornánkon megosztottunk, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval.

Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, és a YouTube csatornánkon.

A kraftie eseménysorozat állandó támogatója a Tesco Technology.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról