:

Szerző: Koi Tamás

2021. május 7. 13:38

Az európai mobilhálózatokba is benyomul a Samsung

Hatalmas üzleti lehetőséget jelenthet a Samsung hálózati eszközöket gyártó divíziója számára, hogy a kínai Huawei Technologies több európai piacon is kénytelen visszavonulót fújni különböző kormányzati korlátozó intézkedések miatt. A cég most a legnagyobb kelet-európai piacon, Lengyelországban írt alá együttműködési megállapodást egy helyi mobilszolgáltatóval.

Teszthálózat felépítéséről és üzemeltetéséről írt alá együttműködési megállapodást a Samsung Electronics mobilhálózati berendezéseket gyártó üzletága (Samsung Networks) és a lengyel mobilpiac egyik meghatározó szereplője, a Play. A dél-koreai cég elsősorban 4G-s és 5G-s rádiós elemeket szállít majd a szolgáltatónak, a kiterjedt teszt célja ugyanakkor egyértelműen az, hogy a vállalat hosszútávon is megvethesse a lábát több olyan európai piacon (így egyebek mellett Lengyelországban), ahol az egyik legnagyobb partnerhálózattal rendelkező Huawei Technologies a helyi kormányzati intézkedések miatt kénytelen visszavonulót fújni.

A részben éles hálózatokon folyó tesztelés részeként a Samsung 4G-s és 5G-s massive MIMO-s antennákat, illetve alapsávi vezérlőket szállít majd a Play számára, mely a laboratóriumi vizsgálatok mellett az éles hálózatban is beveti majd a dél-koreai gyártó technológiáját. A teszteken külön vizsgálják majd, hogy a Samsung eszközei hogyan képesek együttműködni a 2G és 3G rendszerekkel, ami a gyártó számára azért lehet kritikus szempont, mivel a Samsung az iparágba alapvetően későn beszállva szinte kizárólag az új generációs mobil szélessávú hálózatok felépítésében szerzett tapasztalatokat.

samsung_networks

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Play számára egy jól sikerült teszt, illetve kedvező feltételek mellett született esetleges üzlet már csak azért is jól jönne, mivel a szolgáltató mobilhálózata jelentős mértékben a Huawei eszközeiből épül fel, a lengyel kormány döntése értelmében azonban a kínai technológiát ötéves időintervallumon belül le kell szerelni minden helyi távközlési cégnek. 

A Samsung az új generációs hálózatokhoz fejlesztett komponensek terén mostanra jelentős tapasztalatokkal rendelkezik, olyannyira, hogy a cég tavaly tető alá hozott egy több milliárd dollár értékű megállapodást az amerikai Verizonnal, elhappolva ezzel az üzletet a szolgáltató régi európai partnere, a Nokia elől. A Samsungnak az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Japánban, Új-Zélandon és persze az anyaországban, Dél-Koreában vannak szolgáltatói szerződései, az európai piacon a mostani megállapodás számít a legnagyobb üzletnek.

A vállalat idén év elején a Deutsche Telekom cseh leányvállalatával közösen indította az első európai teszteket, a vállalat Csehországban 5G standalone topológiának megfelelő, 5G-s rádiós és maghálózati elemeket egyaránt tartalmazó, zárt teszthálózatot létesített. A csehországi tesztek eredményétől függően a Samsung a Deutsche Telekom több, európai leányvállalatának tendereire is meghívást kaphat, esetenként a nagy európai szereplők (Ericsson, Nokia) mellett egyetlen ázsiai versenyzőként.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.