Szerző: Ady Krisztián

2001. május 2. 20:09

Circle Surround: az SRS Labs bejegyeztette ötödik, legfontosabb szabadalmát

[Yahoo] Az SRS Labs sajtóközleményben jelentette be, hogy sikerült bejegyeztetnie ötödik, egyik legfontosabb szabadalmát, mely a cég Circle Surround technológiájához kötődik. Ezt a szabadalmat március hatodikán jegyezték be az Egyesült Államokban, s a cég további elbírálásokra vár Európában és Ázsiában - melyek a technológia védelmét szolgálják.

A Circle Surround technológia legfontosabb jellemzói:

 • Kódolás - A Circle Surround öt diszkrét, egyedüli csatornát kódol két csatornába, melyekből később képes visszakódolni (dekódolni) az öt egyedi csatorna tartalmát.
 • Mélysugárzó kimenet - Az öt csatorna mellett külön alacsonyfrekvenciás kimenet, a subwoofer számára
 • Széles kompatibilitás - vevőkészülékekben alkalmazva - sztereó tv, rádió, audio CD-lejátszók - minden további támogatás nélkül képes surround hangzásra
A Circle Surround technológia, melyet eredetileg 1998-ban szerzett meg az SRS Labs a Rocktron Corporationtól, az eddig megszokottól eltérő módon nyújt ötcsatornás surround hangzást, elegendő egy sztereó jelfolyam. Így olyan készülékek is alkalmasak lehetnek, melyek eddig szóba sem jöhettek:
  Házimozi:

 • Bármilyen sztereó műsor (mozifilm, tv-show) élvezhető otthon többcsatornás hanggal
 • Bármilyen sztereóban sugárzott program dekódolható a felhasználói oldalon több csatornára

  Játékok:

 • A Circle Surround segtségével sokkal könnyebben kódolható bármilyen animáció vagy konzol-játék hangja 5.1 térhatású hangzássá - majd vissza

  Internet (stream):

 • A Circle Surround lehetővé teszi az 5.1 csatorna sztereó jelfolyammá alakítását, mely az internet segítségével, bármilyen tömörítési módszerrel továbbítható a felhasználóhoz. A felhasználó ezután dekódolhatja a két csatornából az 5.1 többcsatornás hangzást
A Circle Surround dekóder mindezek mellett képes a Dolby Surround kódolású anyagokkal is megbírkózni. Több termékben már találkozhatunk is vele: a Kenwood VR 507, VR 509 és VR 510 sorozatszámú vevőkészülékei is képesek kezelésére.
A Circle Surround dekódoláshoz már több IC elérhető: az AKM AK93C95A, AK7716, és AK7706 áramkörei, valamint az Analog Devices ADI SSM2005 és a Cirrus Logic CS49300 chipje.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 9. 02:25

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.