Szerző: Habók Lilla

2022. november 17. 11:24

Végre-valahára kérőre talált az Evernote

Új kezekbe kerül a sokak által kedvelt Evernote jegyzetkészítő alkalmazás. Még az is lehet, hogy a mobilappokra specializálódott Bending Spoons feléleszti a megfáradt elefánt-logós cég.

Bejelentette a jegyzetekről és feladatlista-készítésről ismert Evernote vezérigazgatója, hogy 2023 elejétől új tulajdonba kerül az alkalmazás. A vevő az olaszországi Bending Spoons mobilalkalmazás fejlesztő cég, amely a saját portfóliójába szeretné beilleszteni a weben és mobilon jelenleg egyaránt elérhető szolgáltatást. A szebb napokat is látott Evernote életében ezzel egy teljesen új fejezet kezdődhet, de még homályos a jövőkép.

Az Evernote hosszú és hányattatott sorsra tekinthet vissza egészen a 2000-es alapításáig, mikor még Windows-ra szánt marketingszoftverként működött. A mai formáját a jegyzetelős szolgáltatás 2008-ban, Phil Libin vezetése alatt érte el. Az egyik első "unikornis", vagyis milliárd dollár fölötti értékeléssel bíró startup azonban nem volt túl sikeres, abból a szempontból, hogy 290 millió dolláros tőkebevonással összesen 250 millió regisztrált felhasználóig jutott. További próbálkozásai, akár a céges kollaborációs eszközök, csevegős megoldás, Evernote Food receptapp és a márkázott termékek jellemzően zsákutcába futottak.

evernote_app_kepernyok
Az Evernote 2021-es újratervezés eredménye: a Home felület

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

2015-ben a vállalat több körben is leépítésre kényszerült a Google Glass-tól megszerzett új vezér, Chris O'Neill igazgatása alatt. Az Evernote visszatért gyökereihez, vagyis a jegyzetelős megoldás fejlesztéséhez, méghozzá főleg ennek kereskedelmi újragondolásához. Az ingyenesen elérhető Basic csomagban lévő funkciók egyre szűkültek, hogy a különböző fizetős csomagokba kerüljenek át. A fizetős felhasználók számáról a cég sosem közölt konkrét adatot, azon kívül, hogy számuk „több milliós”. Az iparági becslések szerint pedig a cég bevétele nagyjából évi 100 millió dollár körül mozoghat.

Az utóbbi években a cégről talán az adatkezelési fiaskók kapcsán lehetett hallani, de az erős konkurencia fényében az egykori unikornis sokat vesztett a csillogásából. A Google Keep vagy a Microsoft OneNote komoly tömegeket csábítottak maguk köré, de a Notiontól kezdve, a Draftinon át a BITpaperig még rengeteg megoldás szóba kerülhet, ha valaki online szeretne jegyzetelni.

Ki a vevő?

Az Evernote-ot végül felvásárló Bending Spoons neve valószínűleg keveseknek csenghet ismerősen néhány mobilapp-rajongón kívül. A milánói telephelyű mobilfejlesztőcég 100 millió felhasználóval rendelkezik összesen 67 appos próbálkozást egybevetve. Legnépszerűbb a Remini mesterséges intelligencia alapú fotószerkesztő program, a Splice videószerkesztő, a Focos és Focos Live fotószerkesztő, vagy épp a 30 Day Fitness és Slepp életmód appok.

bending_spoons_st_202210
A Bending Spoons 2022. októberi teljesítménye (Forrás: Sensortower)

Ebbe a sorba fog tehát beilleszkedni az Evernote is, de egyelőre a vételárról és a fejlesztési tervekről sem árultak el a cégvezetők pontosabb terveket. A Bending Spoons láthatóan sokat foglalkozik a prediktív analitikával, gépi tanulással és a multimédiás elemek előremutató technológiáival, így a tervek akár erről is szólhatnak. A lényeg, hogy az eddigi ígéretek szerint az Evernote az új tulajdonos gondozásában továbbra is működni fog.

a címlapról