Szerző: Koi Tamás

2022. november 15. 13:15

Bemutatta első Wi-Fi 7-es routereit a TP-Link

Bemutatta a még el sem készült Wi-Fi 7 szabványra épülő vezeték nélküli routereinek új portfólióját a kínai TP-Link, a SOHO hálózati eszközök piacának egyik legmeghatározóbb szereplője.

Ha valaki a világ azon kevés, szerencsés szegleteinek valamelyikében él, ahol a vezetékes internetes infrastruktúra lehetővé teszi a 10 Gbps-es otthoni internetkapcsolatot, annak ideje elgondolkodni rajta, hogy mivel tudná teljesen kimaxolni egy ilyen kapcsolat óriási sávszélesség-bőségét. A lehetetlennek tűnő feladatban segíthetnek a TP-Link most bemutatott, WiFi 7-re épülő routerei, melyekből a csúcsmodell, a négysávos BE900 aggregáltan - és persze erősen teoretikusan - akár 24 Gbps-re is fel tudja tornászni a Wi-Fi-sávszélességet.

A Wi-Fi 7, avagy az IEEE szerint 802.11be szabvány természetesen ezúttal is elsősorban az alacsonyabb késleltetéssel, illetve a nagyobb sávszélességgel igyekszik közvetlen elődjére (Wi-Fi 6 és 6E - mindkettő a 802.11ax szabvány alatt fut) rálicitálni. Utóbbit a mobilhálózatoknál már ismert többvivős működés (vivőaggregáció) révén éri el elsősorban a rendszer, az új szabványnak megfelelő eszközök ugyanis képesek összefogni az 5 GHz-es és a 6 GHz-es csatornákat (már ahol utóbbiak a rendelkezésre állnak) a megnövelt maximális áteresztőképesség érdekében.

tplink_be900

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezt az üzemmódot is támogatja a TP-Link új, 700 dolláron érkező Archer BE900-as csúcskategóriás SOHO-routere, melynek külseje az utóbbi évek trendjeinek megfelelően alaposan eltávolodott attól a dizájnnyelvtől, mely egykor a hálózati eszközöket - szánják őket bár otthonra vagy céges környezetbe - jellemezte.

A szögletes hasábforma, leginkább egy Xbox és egy külső merevlemez házasitására hasonlító BE900 előlapjának további érdekessége, hogy külön státuszkijelzőt, érintőkijelzőt és plusz egy, kizárólag dizájn célokat szolgáló pontmátrix-kijelzőt is megálmodtak rá a mérnökök.

Az eszköz hátlapján a vezetékes csatlakozók alapvetően jól harmonizálnak a masszív vezeték nélküli képességekkel, a BE900 ugyanis két 10 GbE-s WAN/LAN porttal is rendelkezik (ebből egy SFP+/RJ45 kombó), emellett négy 2,5 GbE és egy 1 GbE csatlakozót szereltek rá a vezetéken bekötött "lassabb" eszközök számára.

Valamivel lejjebb helyezi a lécet a TP-Link két további Wi-Fi 7-es újdonsága, mely a dizájnnyelvben számottevően nem különbözik a csúcsmodelltől. A BE800-re nem került érintőkijelző, az aggregált Wi-Fi-sávszélesség pedig három csatornán "csupán" 19 Gbps, de a 10 GbE-s vezetékes portok megmaradtak ezen az egységen is, míg a kistesó, a BE550 már csak 9,3 Gbps aggregált Wi-Fi-sávszélességet képes kisajtolni elvben magából, és kizárólag 2,5 GbE vezetékes portok kerültek rá.

A TP-Link ezúttal is kedveskedik egy csemegével a gamereknek, az új termékvonalba bekerült ugyanis az Archer GE800 gaming router, mely 19 Gbps aggregált Wi-Fi-sávszélességet, kettő-kettő 10 GbE és 2,5 GbE portot, illetve további négy 1 GbE-s portot vonultat fel egy már-már tradicionálisan leginkább egy űrhajóra hasonlító, különböző színű LED-ekkel megvilágítható kasztni mögött. A routerhez saját forgalommenedzsment-appot is készít a TP-Link, melyben a különböző játékoknak kiemelt prioritást lehet dedikálni.

A kínai gyártó a fentieken túl három új, otthoni mesh-környezetbe szánt Deco-rendszerrel és két új, Omada access pointtal bővíti a Wi-Fi 7-eszközök körét. Az újdonságok a jövő év első felében kerülnek majd piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról