Szerző: Asztalos Olivér

2019. szeptember 09. 09:17:00

Az Intel chipsetére épít a TP-Link új Wi-Fi 6 routere

A jól bevált Broadcom vagy Qualcomm chipek helyett az új Intel Home Wi-Fi rádiós lapkájára épít a TP-Link új Wi-Fi 6 (802.11ax) routere.

A kínai gyártó felsőkategóriás hálózati eszköze közel 3 Gbps aggregált maximális (elméleti) sávszélességet ígér vezeték nélküli kapcsolatok esetében, kedvező rádiós paraméterek mellett. A TP-Link hivatalos közleménye szerint a termék az Intellel szoros együttműködésben született, amely utóbbi fél az otthoni routerek piacán is igyekszik megvetni a lábát.

Az Archer AX50 két különálló rádiós egységet (egy 2,4 GHz-es és egy 5 GHz-es), illetve 4+1 darab gigabites Ethernet aljzatot kínál. Bár sem a közleményben, sem pedig a specifikációkban nincs konkrétum, a rádiós rész vezérlése kizárásos alapon az Intel WAV654 chipsetére hárulhat amely az Intel AnyWAN GRX350 rendszerchiphez kapcsolódhat. A 802.11ax szabványnak hála a router az 5 GHz-es tartományban legfeljebb 2402 Mbps, a 2,4 GHz-esben pedig 574 Mbps maximális elméleti sávszélességre lehet képes egy megfelelő kliensoldali vezérlő mellett. Az eszköz hátoldalán összesen öt darab Gigabites Ethernet aljzat, valamint egy USB 3.0 aljzat található.

arch_ax50

A stabil és minél gyorsabb kapcsolathoz négy darab külső antennát alkalmaz a TP-Link új routere. A gyártó kiemeli, hogy a Wi-Fi 6 már le- és feltöltési irányban is támogatja a MU-MIMO-t, illetve jelen van az OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access), melynek hála az eszköz képes lényegesen hatékonyabban kezelni az ahhoz kapcsolt eszközöket. Utóbbi technológiával a spektrum idő-frekvencia erőforrásegységekre vagy RU-kra osztható, amelyeket az adott router vagy AP oszt ki a hálózaton belül a mindenkori igényeknek, illetve hálózati prioritásoknak megfelelően. A TP-Link azt állítja, ezeket kiaknázva az Archer AX50 akár 256 darab rádiós eszközt is képes kiszolgálni, miközben a késleltetés (szélsőséges esetben) akár 75 százalékkal is alacsonyabb lehet.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az Intelnek már korábban is voltak routerekhez tervezett chipjei, azonban ezeket mindmáig nem sikerült megfelelően széles körben elterjeszteni a Broadcom és Qualcomm által uralt piacon. A chipgyártó még bő 3 éve jelentette be, hogy ezen változtatni szeretne, amelyhez tavaly bemutatta a 802.11ax támogatású Home Wi-Fi Chipset WAV600 sorozatot. Erre építve tavasszal már a Netgear is bejelentett egy olcsóbb Wi-Fi 6 routert, amelyhez tehát most a kedvező ár/érték arányú megoldásairól ismert TP-Link új, egyelőre ismeretlen árú terméke csatlakozott.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 07:26

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.