Szerző: Koi Tamás

2021. május 28. 11:26

Jön az első nagyvállalati szintű, Wi-Fi 6E-képes AP

A Wi-Fi technológia legújabb generációja, vagy kiegészítése, a Wi-Fi 6E a neve által sugallt változásokhoz képest jóval jelentősebb előrelépést hoz a technológiát használók számára, különösen (nagy)vállalati környezetben. Az új frekvenciasávokat is támogató első eszközök rövidesen piacéretté válnak, az Aruba termékével az élen.

Tavaly áprilisi szavazásán a Federal Communications Commission (FCC) engedélyezte a Wi-Fi rendszerek használatát a 6 GHz-es frekvenciasávban, ezzel utat nyitva a korábbinál lényegesen nagyobb sávszélességet biztosító, főként (nagy)vállalati környezetbe szánt, Wi-Fi 6E jelzéssel ellátott eszközök számára. Az első Wi-Fi 6E - képes Acces Point bejelentésére mostanáig kellett várni.

A HP leánycégeként működő vezeték nélküli hálózatieszköz-specialista Aruba a hét közepén bejelentette, hogy rövidesen elérhető kínálatában az első, nagyvállalati szintű Wi-Fi 6E kompatibilis AP. A 630-as sorozatú eszközök három frekvenciasávban képesek adatforgalmat bonyolítani, így a Wi-Fi eszközök által általánosan használ 2,4 és 5 GHz-es tartományok mellett 6 GHz-en is üzemelnek az eszköz rádiói (utóbbi esetén legfeljebb hét, 160 MHz széles csatorna támogatott).

aruba_630_series_wi-fi_6e_ap

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A 802.11ax szabványnak megfelelő AP (a Wi-Fi 6E -vel nem változott a szabványrendszer) mindhárom rádiós egysége 2x2 MIMO konfigurációban működik, 3,9 Gbps maximális aggregált adatátviteli sebességet biztosítva a kliensek számára.

A 630-as sorozat emellett értelemszerűen támogatja a 802.11ax szabvánnyal érkező WPA3 hitelesítést is, ezzel növelve a kliens-AP kommunikáció biztonságát, illetve az ebben a kategóriában kötelezőnek számító PoE-támogatással is rendelkezik.

A 630-as sorozatú AP-k az Aruba AI-vezérelt, cloud-native ESP (Edge Services Platform) portfóliójának részét képezik, a termék a gyártó ígérete szerint az idei harmadik negyedévben kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról