:

Szerző: Koi Tamás

2021. április 8. 11:16

Globális routerhiány fenyeget

A koronavírus világjárvány miatt kibontakozó globális félvezetőhiány újabb eszközcsoportokra, illetve ágazatra terjedhet ki, így egyes beszámolók szerint ellátási problémák adódhatnak a következő időszakban az otthoni routerek, azokon belül is elsősorban a vezetékes szolgáltatók által vásárolt és az ügyfelek otthonában kihelyezett típusok kapcsán.

Áttételesen a vezetékes szélessávú internet-szolgáltatókat is nehéz helyzetbe hozhatja a koronavírus világjárvány miatt kialakult globális félvezetőhiány - számol be riportjában a Bloomberg. A tudósítás szerint az Egyesült Államokban sorra szembesülnek a távközlési cégek azzal, hogy az általuk telepített otthoni routereket komponenshiányra hivatkozva nem tudják időben szállítani a gyártók, így egyes típusokra már egyéves átfutással vesznek csak fel megrendeléseket, ami legalább a duplája a "békeidőben" tapasztalt intervallumnak. 

Az otthoni routerek gyártásának akadozása a koronavírus első hullámát kísérő gyárbezárások után kezdődött, az ellátási láncot ráadásul az eszközök iránt a távmunka és a távoktatás miatt hirtelen jelentkező megnövekedett kereslet még jobban szétzilálta. Ezt tetézte a tavalyi év végére kibontakozó globális félvezetőhiány, mely először a routerek kulcsfontosságú komponenseit (vezérlő- és memóriachipek, különféle célprocesszorok) gyártó cégeket (ilyen gyártó többek közt az amerikai Broadcomm) hozta nehéz helyzetbe, majd továbbgyűrűzve magukat az eszközgyártókat.

plugging_in_router

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Karsten Gewecke, a Zyxel európai régióért felelős vezetője szerint egyelőre nincs akut hiány a piacon, de a helyzet normalizálódására fél évnél előbb nem lehet számítani, így előfordulhat, hogy egyes vezetékes szolgáltatóknál azért kell létesítéseket elhalasztani, mert nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben az ügyfeleknél elhelyezhető végberendezés. 

Gewecke szerint az iparág most lényegében egy óriási hógolyót görget maga előtt, mely folyamatosan egyre nagyobb és nagyobb lesz, így az ellátási problémák egyre súlyosabbak. A Zyxel európai vezetője szerint egyes komponensbeszállítók már 300%-os termeléslekötést jeleztek partnereik felé, amihez még csak hasonlóra sem volt eddig példa az iparágban.

A routergyártók helyzetét az is nehezíti, hogy az eszközökbe kerülő olcsóbb chipeken kisebb árrés realizálható, mint az okostelefonokba, PC-kbe és szórakoztatóelektronikai termékekbe passzoló megoldásokon, így a gyártás priorizálása során azok hátrányba kerülnek. A probléma régiós szinteken is máshogy csapódhat le, így a fentiekből adódóan az olyan piacokon, ahová jellemzően az olcsóbb szolgáltatói eszközök kerülnek (ilyen egyebek mellett Kelet-Európa is), az ellátási problémák is nagyobb mértékben jelentkezhetnek.

A hiány emellett jobban érintheti a kisebb ügyfélbázissal, így kisebb vásárlóerővel bíró szolgáltatókat, miután a nagyobb multik a központosított beszerzés révén nagyobb mennyiségben vásárolva előnyt élvezhetnek a kiszolgálás során.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.