Szerzők: Habók Lilla, Batiz Eszter

2022. szeptember 22. 10:33

Gyűlnek a fellegek az MI által generált képek felett

A mesterséges intelligencia segítségével generált fotórealisztikus és grafikus képek már olyan minőségben készülnek és olyan ütemben terjednek, hogy az súlyosan elkezdte foglalkoztatni például a cégeket, a művészeket vagy a felhasználói alkotásokat közlő online képgalériákat. Most éppen a Getty Images mutatott piros lapot ezeknek a feltöltéseknek a sokasodó jogi kérdések miatt.

A tisztázatlan jogi kérdésekre hivatkozva innentől kezdve a Getty Images tiltja a mesterséges intelligencia alapú programokkal készített képek feltöltését és értékesítését az adatbázisában. Ebbe a körbe tartoznak például a DALL-E, a Midjourney vagy a Stable Diffusion segítségével létrehozott tartalmak. A médiavállalat aggályai szerint az MI-vel létrehozott képekkel kapcsolatban túl sok szerzői jogi és egyéb tisztázatlan kérdés merült fel, amely problémát okozhat a jövőben az adatbázis vásárlóinak.

A képgeneráló programok ugyanis jellemzően az internetről nyilvánosan elérhető képek segítségével tanulnak be, hogy utána saját alkotásokat hozzanak létre. A tanításhoz használt képadatbázisok azonban gyakran tartalmaznak például blogokról bedolgozott művészeti alkotásokat vagy éppen a Getty Images-ről és hasonló képadatbázisokból származó, egyébként jogvédett tartalmakat. A legenerált képeken nagyrészt nehezen azonosítható a kiindulási alap, kivéve mikor az MI még a Getty Images jellegzetes vízjelét is ráteszi a képre elmaszatolt változatban.

lexica_batman_getty_vizjel
Batman, Al Capone és a Getty vízjel találkozása (Forrás: Lexica) 

Egyéb jogi kérdőjelek

A szerzői jogi kérdéseken kívül más jogi kérdések is felvetődnek a képgenerálókkal kapcsolatban. Jó példa a rossz gyakorlatra a programok betanításához használt LAION-5B képgyűjtemény újabban feltárt esete, amelyről kiderült, hogy orvosi képadatbázisból származó betegképeket is tartalmaz. Ezt a gyűjteményt használja többek közt a betanításhoz a Stable Diffusion és a Google Imagen képgenerálója is. A helyzetre az egyik beteg lett figyelmes, aki megtalálta saját 2013-as fényképét a Have I Been Trained alkalmazás segítségével a forrásfájlok közt. A fotókat készítő orvos már elhunyt, de a képei valahogyan nyilvánossá válhattak az interneten.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Egyesült Államok szabályai szerint legálisan összegyűjthetők az interneten nyilvánosan elérhető képek, és ebből kifolyólag a LAION nem is vállalta az orvosi képek törlését. A cég javaslata szerint a panaszosnak a fotót nyilvánosságra hozó weboldalhoz kell fordulnia a törlésért - számol be róla az Ars Technica. A helyzet az EU polgárai számára sem annyira egyszerű, a GDPR-ra hivatkozva a fotó törléséhez elméletileg ebben az esetben is bizonyítani kell, hogy a fénykép alapján a személy neve is beazonosítható.

Nem csak a tanító adatbázis képeinek törlése, hanem a már legenerált képek eltávolítása sem olyan egyszerű egyébként a képadatbázisból a Getty vezérigazgatójának elmondása szerint. Jelenleg a cég a felhasználókat kéri, hogy jelentsék az MI által generált tartalmakat a törlés érdekében. Az automatizált szűrési megoldásokon viszont még dolgozik a vállalat.

Más, kisebb felhasználói képadatbázisok is tiltották már az MI segítségével készített alkotásokat, de némileg más okokra hivatkoztak. A FurAffinity az alkotókat szeretné védeni, mivel az oldal üzemeltetői szerint az MI főként más művészek alkotásait használja fel a tartalmak generálásához, és ez a módszer nem védi a művészek érdekeit. Míg a Newgrounds vagy a PurplePort az emberi alkotásokat szeretné középpontba helyezni az utasítástok begépelésével létrehozott technikai megoldások helyett. A képgenerálás körüli kérdések láthatóan foglalkoztatják a képadatbázisok mellett például a kiállításszervezőket vagy az aukciós házakat is, de a szerzői jogi kérdések tisztázása még várat magára.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról