:

Szerző: Koi Tamás

2022. május 17. 10:41

Áremelés lesz a világ második legnagyobb chipgyártójánál

Árat emel a világ második legnagyobb szerződéses chipgyártójának számító dél-koreai Samsung Electronics, ezzel reagálva az elszálló nyersanyagárakra és logisztikai költségekre.

Rossz hírt közölt a Samsung Electronics legnagyobb szerződéses partnereivel az elmúlt hetekben: a világ második legnagyobb szerződéses chipgyártója az év második felében jelentős áremelésre készül, mely alighanem kihatással lesz a végtermékek, azaz a félvezetők piaci árára is - írja a Bloomberg pénteki tudósítása alapján a Reuters. A Samsung számtalan, saját chipgyártó-üzemekkel nem rendelkező társaság számára vállalja a legkülönfélébb célt szolgáló félvezetők gyártását, hasonlóan a piacot vezető tajvani TSMC-hez.

A kiszivárgott információk szerint a gyártási költségek átlagosan 15-20%-kal emelkedhetnek majd az idei év második felében a Samsung üzemeiben. Az áremelés eltérő mértékben jelentkezik a gyártástechnológiától függően, így a riport szerint az elavultabb technológiával készülő, elsősorban kifejezett célfeladatot ellátó processzoroknál - melyekből egyébként a legnagyobb a túlkereslet - nagyobb emelésre kell majd számítani.

wafers

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x)

A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x) A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

A Samsung az áremelés mértékét - versenytársaihoz hasonlóan - a kliensekkel egyenként tárgyalja le, a Bloomberg szerint egyes partnerekkel már sikerült is megállapodni, míg másokkal folyamatban vannak a tárgyalások.

A megrendelők oldalán ugyanakkor meglehetősen kevés fegyvertény lehet egy ilyen tárgyalás során, a félvezetőipari ellátási lánc súlyos helyzete miatt ugyanis a gyártó pillanatok alatt talál új megrendelőt egy szerződés felbontásából fakadó esetleges kapacitásfelszabadulás esetén.

Miközben a chipgyártók az áremeléssel az emelkedő nyersanyag- és logisztikai költségeket próbálják ellensúlyozni, gyakorlatilag mindegyik nagy piaci szereplő óriásit kaszál a globális félvezetőhiányon. A Samsung félvezetőipari részlegének árbevétele az első negyedévben rekord mértékben, 39%-kal nőtt, ezzel az üzletág bevétele meghaladta a 21 milliárd dollárt.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról