Szerző: Koi Tamás

2022. január 25. 10:49

Se híre, se hamva a Digi szupergyors optikai internetének

Noha az eredeti tervek szerint december óta kereskedelmi forgalomban kéne legyen, egyelőre nem érhető el a Digi Távközlési Kft. kínálatában az a két, tavaly októberben bejelentett szupergyos elérést biztosító vezetékesinternet-csomag, mely optikai hálózaton kínálna 2,5 vagy akár 10 Gbps le- és feltöltési sávszélességet.

A Digi Távközlési Kft. előző vezetése tavaly október közepén váratlanul bejelentette, hogy a cég rövidesen a jelenlegi általánosan elterjedt optikai elérésekhez képest akár tízszeres kapacitást biztosító vezetékesinternet-csomagokat kínál majd lakossági ügyfelei számára. A társaság - mely hazánkban elsőként vezetett be FTTH-alapú lakossági internetelérést - eredetileg úgy tervezte, hogy decemberben egyes kerületekben már elérhető lesz a 2,5 Gbps vagy akár 10 Gbps le- és feltöltési sávszélességet biztosító XGS-PON alapú hálózat. A szolgáltató a tavaly októberi sajtópremieren már a csomagok árát (4000 és 5000 Ft havonta) is bejelentette valamint demózta is a szolgáltatást.

ftth_network

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az eredeti tervek szerint a szolgáltatást fokozatosan vezette volna be a Digi, így decembertől egyes budapesti kerületekben, 2022 márciusától pedig Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden, majd az év végéig további megyeszékhelyeken lenne elérhető a szupergyors internet. A tavaly decemberi rajtból végül máig nem lett semmi, a Digi internetes díjcsomag-kínálata azóta sem változott.

A szolgáltató ügyfélszolgálata egyelőre az ügyfélmegkeresésekre sem tud semmilyen konkrét információval szolgálni az XGS-PON hálózat bekapcsolásáról, így nem egyértelmű, hogy a fejlesztést teljesen levették a napirendről vagy határozatlan időre elhalasztották.

Lényeges szempont lehet a fenti döntés kapcsán, hogy a szolgáltató közben - január elején - új tulajdonoshoz, a 4iG Nyrt-hez került, mely számos korábbi fejlesztési tervet felülírhat, illetve saját stratégiai elképzelései alapján alakíthat át. Ilyen a mobilhálózat további fejlesztése is, mely a HWSW információi szerint jelenleg számottevően lelassult, legalábbis erre utal, hogy a szolgáltató a rendelkezésre álló nyilvános adatok alapján újabb állomásokat az elmúlt egy hónapban szinte egyáltalán nem kapcsolt be.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról