Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 27. 11:28

Már körvonalazódik a Windows 11 SE

2022-ben jelenhet meg a Windows 11 intézményi és bizonyos üzleti felhasználókat célzó kiadása.

A Windows 11 SE-vel a szerényebb hardveres képességekkel rendelkező, olcsóbb PC-ket célozhatja majd a Microsoft. Amennyiben a pletykák igazak, a redmondi cég egy kifejezetten kedvező árú Surface laptoppal együtt dobja majd piacra az operációs rendszer SE verzióját, konkurenciát állítva az amerikai oktatási piacon rendkívül népszerű Chrome OS-nek, illetve az arra építő Chromebookoknak.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A véglegesítés alatt álló operációs rendszerről egyelőre nem lehet minden részletet tudni. A Tom's Hardware cikke szerint a Windows 11 SE nélkülözi a News and Interests widgeteket, illetve a Your Phone integrációs sem fog működni. Ezzel párhuzamosan a Microsoft Store alapértelmezetten tiltva lesz, hogy a PC-kre nehezebben lehessen telepíteni nem kívánatos alkalmazásokat.

w11

Üdvözlendő, hogy a rendszer teljes Win32 támogatással érkezik, vagyis nem csak a UWP-s alkalmazások futtatására lesz lehetőség. Ez bizonyos környezetekben előnyt jelenthet a Chromebookokkal szemben, amelyeken kizárólag a webes és androidos appokat lehet futtatni. Fontos részlet, hogy a Windows 11 SE nem a Windows 11 Education Editiont váltja. Utóbbi a közelmúltban megjelent rendszer Pro verziójára épít, ezzel pedig a szoftver jóformán összes funkcióját kínálja.

A Windows 11 SE elsősorban a Chrome OS-nek jelenthet majd versenytársat, az oktatási piacon. A Chrome OS nem egy általánosan népszerű operációs rendszer, van azonban egy speciális réspiac, ahol a szoftverre építő Chromebookok tarolnak: az Egyesült Államok általános- és középiskoláiban. Ezek az intézmények az elmúlt években nagy ütemben vezették be a Chrome OS-t, a Chromebookokat, a Google-féle felügyeleti rendszert, a G Suite-et és a Classroomot, hála a PC-k rendkívül kedvező árának.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.