:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 22. 14:18

Visszatért a Windows 11 kompatibilitás-ellenőrzője

Alig két hét múlva jelenik meg a Windows 11, melyre készülve ismét elérhetővé tette a rendszer kompatibilitás-ellenőrzője a Microsoft.

Néhány hét szünet, illetve némi fejlesztést követően ismét letölthető a Windows 11 követelményeit ellenőrző PC Health Checker. Az alkalmazással bárki könnyen kiderítheti, hogy jelenlegi számítógépe alkalmas-e a Microsoft október 5-én rajtoló új operációs rendszerének futtatására. Az app a redmondiak kapcsolódó weboldalával együtt azt is meg tudja mondani, hogy az adott PC jogosult-e az ingyenes frissítésre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyszerű alkalmazás olyan tulajdonságokra néz rá, mint a Secure Boot, vagyis a lezárt bootloader lehetőségének megléte. A bekapcsolt biztonsági funkcióval az UEFI csak a hiteles aláírással rendelkező bootloadernek (rendszerbetöltő szoftver) adja át az irányítást, így az operációs rendszer és az UEFI közé nem ékelődhet más, kártékony alkalmazás.

w11_checker

Nem véletlen, hogy az app listájának második helyére került a TPM, vagyis a Trusted Platform Module, amely alapkövetelmény a Windows 11 számára. A TPM egy viszonylag régi, lassan két évtizedes fejlesztés, amely sokáig csak opcionális kiegészítő volt a konzumer PC-kben. Nem csoda, hogy a TPM-et a Windows már jó tíz éve támogatja - a modul többek között egy a titkosítási kulcsok tárolásáért és egyéb biztonsági funkciókért felelős hardverkomponens, amelyre többek között a Device Encryption, a Windows Defender System Guard, illetve opcionálisan a BitLocker is támaszkodik.

A harmadik helyen az ugyancsak nagy buktató rejtő processzor található. Ahogy arról korábban beszámoltunk, némi gondolkozás után a Microsoft csupán minimálisan lazított a Windows 11 processzoros követelményein. Ennek értelmében még néhány 7. generációs Intel CPU-val frissíthető lesz a rendszer, az AMD oldaláról azonban legalább valamilyen második generációs (2000-es széria) Ryzenre lesz szükség.

Amennyiben a fenti követelményeknek nem fele meg a PC, csak a kerülőút marad. A vállalkozókedvű, tapasztalt felhasználók nulláról, ISO fájlból telepítve adhatnak egy esélyt a Windows 11-nek. A legutóbbi hírek szerint így lényegesen alacsonyabban lesznek a rendszerkövetelmények, vagyis a régebbi, TPM támogatással nem rendelkező PC-re is felhúzható lesz a Windows 11. Ezzel viszont "unsupported", azaz nem támogatott kategóriába kerül a konfiguráció, mely a HotHardware korábbi értesülése szerint így nem kap hozzáférést a Windows Update-hez, tehát a különféle frissítésekhez. A Microsoft ezért a hivatalosan nem támogatott konfigurációk tulajdonosainak azt javasolja, hogy tartsanak ki a Windows 10 mellett, amely még további 4 évig kap frissítéseket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.