Szerző: Koi Tamás

2021. október 4. 12:44

Kútba esett a Zoom megafelvásárlása

Nem jöhet létre a Zoom videokonferencia-platform eddigi legnagyobb akvizíciós üzlete, mivel a kiszemelt Five9 részvényesei nem hagyták jóvá a tranzakciót.

Meghiúsult a Zoom videokonferencia-platform eddigi legnagyobb akvizíciós tranzakciója, a Five9 nevű online ügyfélszolgálati platform csaknem 15 milliárd dollár értékű felvásárlása. Az ügylet sorsa a Five9 részvényesi közgyűlésén pecsételődött meg végleg, ahol a tulajdonosok nem hagyták jóvá az ügyletet - a szavazás eredményét elsősorban az befolyásolhatta, hogy a Zoom papírjainak értéke az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent.

Az üzlet kapcsán ez kardinális problémának bizonyult mostanra, miután a tranzakció az eredeti terveknek megfelelően részvénycsere útján valósult volna meg - egy Five9 részvény 0,5533 Zoom részvényt ért volna - ami a vállalat akkori értékéhez képest 12,8%-os árfolyamprémiumot jelentett.

zoom_eric_yuan2
eric yuan, a Zoom kínai származású alapítója

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Csakhogy az ügylet bejelentése óta a Zoom részvényárfolyama 30%-ot esett, részben a pandémia visszahúzódásának köszönhetően, ami egyben azt eredményezte, hogy a társaság videokonferencia-megoldásai iránt mutatkozó igény drasztikusan csökkent.

A felvásárlás egyes elemzők szerint a fentiek mellett kormányzati, szabályozói nyomás hatására is elhasalhatott, így az amerikai igazságügyminisztérium külön vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a tranzakció jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára. Bár a Zoom amerikai vállalat, egyes kormányzati körök szerint a cég kínai kötődése aggasztó, jóllehet a nyilvánosságra került anyagokból nem derült ki egyértelműen, pontosan milyen irányú kötődésektől tart a minisztérium.

A Zoom videokonferencia-platform éppen az idei harmadik negyedévben lépett be a milliárdosok klubjába, már ami a cég háromhavi forgalmát illeti (dollárban természetesen), ezzel együtt ugyanakkor jelentős mértékben lefékeződött a cég növekedése a tavalyi időszakhoz képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról