Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 31. 10:12

Belépett a milliárdosok klubjába a Zoom

Fennállása óta először nőhet a Zoom videokonferencia-platform árbevétele egymilliárd dollár fölé, ám a koronavírus berobbanását kísérő őrült növekedésnek bizonyosan vége.

A Zoom videokonferencia-platform is belépett a milliárdosok klubjába az idei harmadik negyedévben, már ami a cég háromhavi forgalmát illeti, ezzel együtt ugyanakkor jelentős mértékben lefékeződött a cég növekedése a tavalyi időszakhoz képest. A jelenség nem véletlen, a Zoom egyike volt azoknak a kommunikációs platformoknak, melyeknek óriási lökést adott a koronavírus világjárvány kitörése, illetve az azzal járó otthoni munka és tanulás tömeges elrendelése.

A vállalat hétfői forgalmi előrejelzésében közölte, a negyedév eredményeinek összesítését követően mintegy 1,015 és 1,020 milliárd dollár közti árbevétellel számol, ezzel valamelyes meghaladva a Refinitiv előzetes, 1,013 milliárd dolláros prognózisát. Ez egyébként "mindössze" 31,2%-os éves növekedést feltételez, ami jelentős lassulás az előző év hasonló időszakához képest, amikor a Zoom kvázi a semmiből négyszeresére növelte a forgalmát egy év alatt.

zoom_eric_yuan2
eric yuan (középen), a zoom vezérigazgatója a cég tavalyi tőzsdei bevezetésekor

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Zoom vezetése szerint a forgalom bezuhanására azért lehetett számítani, ám a cégvezetés korábban még úgy kalkulált, hogy ez később, csak az év végén fog megmutatkozni ilyen látványos mértékben. 

A platform további bővülését, terjedését azonban jelentős mértékben visszavetette a járvány visszaszorulása, illetve ezzel párhuzamosan az iskolákban és a munkahelyeken újra bevezetett személyes jelenlét, emellett a cégnek a nagyobb üzletekért továbbra is vérre menő küzdelmet kellett folytatnia a Ciscóval és a Microsofttal - előbbi a Webex, utóbbi a Teams platformmal nyert meg magának akár már korábban jelentős ügyfélbázist.

A Zoom a továbbiakban új, értéknövelt szolgáltatások bevezetésével igyekszik versenyben maradni, így nemrég 15 milliárd dollárért felvásárolta a call-center szoftvereket fejlesztő Five9-et, illetve megszerezte a valós idejű fordítómotorral rendelkező német Kites GmbH-t is. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról