Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 31. 10:12

Belépett a milliárdosok klubjába a Zoom

Fennállása óta először nőhet a Zoom videokonferencia-platform árbevétele egymilliárd dollár fölé, ám a koronavírus berobbanását kísérő őrült növekedésnek bizonyosan vége.

A Zoom videokonferencia-platform is belépett a milliárdosok klubjába az idei harmadik negyedévben, már ami a cég háromhavi forgalmát illeti, ezzel együtt ugyanakkor jelentős mértékben lefékeződött a cég növekedése a tavalyi időszakhoz képest. A jelenség nem véletlen, a Zoom egyike volt azoknak a kommunikációs platformoknak, melyeknek óriási lökést adott a koronavírus világjárvány kitörése, illetve az azzal járó otthoni munka és tanulás tömeges elrendelése.

A vállalat hétfői forgalmi előrejelzésében közölte, a negyedév eredményeinek összesítését követően mintegy 1,015 és 1,020 milliárd dollár közti árbevétellel számol, ezzel valamelyes meghaladva a Refinitiv előzetes, 1,013 milliárd dolláros prognózisát. Ez egyébként "mindössze" 31,2%-os éves növekedést feltételez, ami jelentős lassulás az előző év hasonló időszakához képest, amikor a Zoom kvázi a semmiből négyszeresére növelte a forgalmát egy év alatt.

zoom_eric_yuan2
eric yuan (középen), a zoom vezérigazgatója a cég tavalyi tőzsdei bevezetésekor

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Zoom vezetése szerint a forgalom bezuhanására azért lehetett számítani, ám a cégvezetés korábban még úgy kalkulált, hogy ez később, csak az év végén fog megmutatkozni ilyen látványos mértékben. 

A platform további bővülését, terjedését azonban jelentős mértékben visszavetette a járvány visszaszorulása, illetve ezzel párhuzamosan az iskolákban és a munkahelyeken újra bevezetett személyes jelenlét, emellett a cégnek a nagyobb üzletekért továbbra is vérre menő küzdelmet kellett folytatnia a Ciscóval és a Microsofttal - előbbi a Webex, utóbbi a Teams platformmal nyert meg magának akár már korábban jelentős ügyfélbázist.

A Zoom a továbbiakban új, értéknövelt szolgáltatások bevezetésével igyekszik versenyben maradni, így nemrég 15 milliárd dollárért felvásárolta a call-center szoftvereket fejlesztő Five9-et, illetve megszerezte a valós idejű fordítómotorral rendelkező német Kites GmbH-t is. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról