Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 3. 11:22

Már a RISC-V-t kóstolgatja az Apple

A RISC-V-t jól ismerő programozókat kezdett el toborozni az Apple, mely alapján a vállalat napirendre tűzte az utasításarchitektúra alkalmazását.

HIRDETÉS

Az álláshirdetés alapján a cupertinói vállalat sem akar lemaradni az egyre népszerűbb RISC-V implementációjában. Az Apple vélhetően felméri, hogy az utasításarchitektúra hosszútávon mennyire felelne meg ökoszisztémája igényeinek, amennyiben pedig az előzetes munkálatok pozitív eredményt mutatnak, úgy nem zárható ki, hogy a RISC-V egyszer átveszi az ARM szerepét a hardveres és szoftveres fejlesztésekben.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A hirdetés olyan, a RISC-V-t utasításarchitektúrát ismerő programozókat keres, akiknek az ARM vector ISA-ja sem jelent újdonságot, vagyis az Apple által jelenleg széles körben alkalmazott architektúrában is otthonosan mozognak. Elvárás továbbá a ASM és C nyelvek kiváló ismerete, valamit alkalmazása. A részletes leírás szerint a jelölt gépi tanuláshoz, gépi látáshoz, illetve természetes nyelvek feldolgozáshoz (NLP) kapcsolódóan egyaránt kaphat feladatokat.

riscv

A fejlesztők a vállalat Core Operating Systems csoportját gyarapítanák, tehát azt a részleget, ahol az iOS-t és a macOS-t is fejlesztik. A leírás utal arra, hogy az Apple-nél már korábban elkezdték a RISC-V-s munkálatokat ("... team which is implementing innovative RISC-V solutions ..."), vagyis nem a szóban forgó hirdetéssel kerülhetnek be az első utasításarchitektúrával foglalkozó szakemberek a fejlesztőcsapatba.

Az RISC-V nagy előnye, hogy nyílt fejlesztésű, illetve ezzel együtt teljesen ingyenes, vagyis az ARM-mal szemben nem kell licencdíjat fizetni a használatáért. Ezen szempontok, illetve az utasításarchitektúrában rejlő fejlesztési potenciál már elegendő motivációt jelenthet az Apple számára. Az elmúlt hónapokban egyre több nagy és ismert iparági szereplő jelentette be, hogy beáll a RISC-V mell. Legutóbb épp az Intel adta hírül, hogy egy fejlesztői platformot hoz létre a RISC-V-s chipjeiről ismert SiFive jövőbeni fejlesztéseinek gyártáshoz.

Az Apple egyébiránt épp az ARM-ra való komplett átállás utolsó lépcsőjénél jár. A vállalat tavaly mutatta be a saját tervezésű M1 processzorára épülő első Maceket, amelyeket hamarosan további konfigurációk követhetnek. A cég ezzel várhatóan 1-2 éven belül teljesen megszabadul az Inteltől, amely nagyjából 15 évig szállított CPU-kat számítógépeihez. Mindeközben az ARM oldaláról nyugtalanító hírek érkeznek, a meghatározó tervezőcéget ugyanis az Nvidia szeretné felvásárolni, mely tranzakció több nagy partnernek sem tetszik. A legutóbbi hírek alapján valószínűleg nem jön létre az akvizíció, az Apple azonban vélhetően ettől függetlenül folytatja a RISC-V nyújtotta lehetőségek feltérképezését.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 04:38

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.