Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 3. 11:22

Már a RISC-V-t kóstolgatja az Apple

A RISC-V-t jól ismerő programozókat kezdett el toborozni az Apple, mely alapján a vállalat napirendre tűzte az utasításarchitektúra alkalmazását.

Az álláshirdetés alapján a cupertinói vállalat sem akar lemaradni az egyre népszerűbb RISC-V implementációjában. Az Apple vélhetően felméri, hogy az utasításarchitektúra hosszútávon mennyire felelne meg ökoszisztémája igényeinek, amennyiben pedig az előzetes munkálatok pozitív eredményt mutatnak, úgy nem zárható ki, hogy a RISC-V egyszer átveszi az ARM szerepét a hardveres és szoftveres fejlesztésekben.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hirdetés olyan, a RISC-V-t utasításarchitektúrát ismerő programozókat keres, akiknek az ARM vector ISA-ja sem jelent újdonságot, vagyis az Apple által jelenleg széles körben alkalmazott architektúrában is otthonosan mozognak. Elvárás továbbá a ASM és C nyelvek kiváló ismerete, valamit alkalmazása. A részletes leírás szerint a jelölt gépi tanuláshoz, gépi látáshoz, illetve természetes nyelvek feldolgozáshoz (NLP) kapcsolódóan egyaránt kaphat feladatokat.

riscv

A fejlesztők a vállalat Core Operating Systems csoportját gyarapítanák, tehát azt a részleget, ahol az iOS-t és a macOS-t is fejlesztik. A leírás utal arra, hogy az Apple-nél már korábban elkezdték a RISC-V-s munkálatokat ("... team which is implementing innovative RISC-V solutions ..."), vagyis nem a szóban forgó hirdetéssel kerülhetnek be az első utasításarchitektúrával foglalkozó szakemberek a fejlesztőcsapatba.

Az RISC-V nagy előnye, hogy nyílt fejlesztésű, illetve ezzel együtt teljesen ingyenes, vagyis az ARM-mal szemben nem kell licencdíjat fizetni a használatáért. Ezen szempontok, illetve az utasításarchitektúrában rejlő fejlesztési potenciál már elegendő motivációt jelenthet az Apple számára. Az elmúlt hónapokban egyre több nagy és ismert iparági szereplő jelentette be, hogy beáll a RISC-V mell. Legutóbb épp az Intel adta hírül, hogy egy fejlesztői platformot hoz létre a RISC-V-s chipjeiről ismert SiFive jövőbeni fejlesztéseinek gyártáshoz.

Az Apple egyébiránt épp az ARM-ra való komplett átállás utolsó lépcsőjénél jár. A vállalat tavaly mutatta be a saját tervezésű M1 processzorára épülő első Maceket, amelyeket hamarosan további konfigurációk követhetnek. A cég ezzel várhatóan 1-2 éven belül teljesen megszabadul az Inteltől, amely nagyjából 15 évig szállított CPU-kat számítógépeihez. Mindeközben az ARM oldaláról nyugtalanító hírek érkeznek, a meghatározó tervezőcéget ugyanis az Nvidia szeretné felvásárolni, mely tranzakció több nagy partnernek sem tetszik. A legutóbbi hírek alapján valószínűleg nem jön létre az akvizíció, az Apple azonban vélhetően ettől függetlenül folytatja a RISC-V nyújtotta lehetőségek feltérképezését.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról