Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 9. 13:51

Megújuló Safarit hoz a macOS 12 Monterey

Az iOS és iPadOS 15, illetve a WatchOS 8 mellé új macOS főverzió is érkezik az ősszel, mely több újítást tartogat.

A Monterey kódnevű, 12-es macOS számos, az iOS és iPadOS 15-nél felsorolt fejlesztést kap meg. Ennek hála Maceken is bővül a FaceTime, többek között a zene, film vagy a teljes képernyő megosztására hivatott Shareplay-jel, a hangzáshoz kapcsolódó funkciókkal (Spatial Audio), illetve új nézetekkel. A mobilos rendszerek Messages apphoz kapcsolódó újításai, valamint az iPadOS-re érkező Quick Note is felbukkan majd a Monterey-ben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az felsoroltakkal szemben egyedi újítás lesz az AirPlay to Mac, amivel az iPhone vagy iPad képernyőjét lehet Macekre tükrözni, épp úgy, ahogy az többek között Apple TV-vel működik. Ennél legalább egy fokkal érdekesebben hangzik az Universal Control. Az új funkciónak hála a Mac mellé helyezett iPad (vagy másik Mac) teljes értékű kiegészítő kijelzőként használható. Ennek megfelelően az egyes ablakok egyszerűen áthúzhatóak a táblagépre, a notebook touchpadjáról vezérelt egérkurzorral együtt. Az ígéret szerint mindehhez semmiféle komolyabb telepítésre vagy beállításra nem lesz szükség, elég lesz azonos felhasználói fiókokat használni az egyes eszközökön.

macos_12_universal

A legnagyobb, illetve a maces felhasználók többsége által érzékelhető változást a Safari hozzá. Az Apple böngészője új, a jelenleginél modernebb felhasználói felületet mutat be. Az új interfész modernebb és letisztultabb lesz, javítva a felhasználói élményen. Az Apple ígérete szerint a sok lapot nyitva tartó felhasználóknak különösen tetszeni fog az új Safari, amely képes lesz csoportokba, azokon belül pedig akár kategóriákba is rendezni az egyes tabokat.

Végül, de nem utolsó sorban több, az iOS-en már évek óta elérhető funkciót és appot is megkap a macOS. Az egyik ilyen a Low Power Mode, vagyis az energiatakarékos mód, mellyel alacsony akkus szint, illetve töltési lehetőség híján lehet spórolni a töltöttséggel. Ugyancsak az iPhone-okról lehet ismerős a Shortcuts, amely lehetővé teszi számos folyamat automatizálását, bizonyos feltételek mentén. A koncepció a jól ismert IFTTT-re emlékeztet, amivel a felhasználók olyan feltételeket adhatnak meg az új funkciónál, mint például bizonyos időpontok vagy riasztások.

A valamikor idén ősszel megjelenő macOS 12 Monterey a 2016-ban és azt követően megjelent Macekre biztosan telepíthető lesz. Egyes modelleknél alacsonyabbra került a léc, így a Mac Prónál a 2013-as, a Mac Mininél a 2014-es, a MacBook Air, MacBook Pro és iMac esetében pedig a 2015-ös év jelenti a határt, vagyis az ennél korábban piacra került gépekre nem lehet majd feltenni a rendszert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról