:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 16. 12:16

Egy áramszünet miatt mélyülhet tovább a chiphiány

Enyhülés helyett még tovább mélyülhet a globális chiphiány. A legnagyobb szerződéses bérgyártónak számító TSMC egyik üzemében több ezer wafert tehetett tönkre egy váratlan áramkimaradás. Az anyagi kár jelentős lehet.

Egy váratlan áramkimaradás tehetett tönkre sok millió dollár értékű chipet a TSMC dél-tajvani Fab 14B gyárában. A szerdai probléma egy közeli építkezés miatt keletkezett, az egyik munkagép ugyanis véletlenül megvágta az üzemet ellátó vezetéket. A lehetséges kár pontos mértékéről még nem adott felvilágosítást a bérgyártó. Az érintett üzemben viszonylag fejlett eljárással, 16/12 nanométeres lapkákat készítenek, amely waferenként nagyjából 5000 dolláros kárt jelenthet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tajvani idő szerint szerda délelőtt történt esetet Qi Qi Construction Co. Ltd. egyik alvállalkozója okozta Tainan mellett. Egy alapozást végőz munkagép tönkretette a Taipowerhez tartozó, 161kV jelölésű áramvezetéket, amit követően azonnal megingott a Nan-Ke körzetében található gyár üzemfeszültsége. Bár az TSMC-nél gyorsan bekapcsolták a hasonló esetekre fenntartott dízelgenerátorokat, azok nem tudták maradéktalanul kiszolgálni a gyártósorokat. Az ellátás helyreállításához nagyjából hat órára volt szüksége a Taipowernek.

fabos

Iparági becslések szerint az eset legalább 4-5000 darab szilíciumostyát érinthet, mely a Fab 14B egy havi kapacitásának nagyjából 10 százaléka lenne. A pesszimistábbnak tűnő hírek ennél lényegesen magasabb, 30 000 waferes kárról szólnak. Az enyhébb verzióval kalkulálva 25, a durvábbal pedig akár 150 millió dolláros is lehet a kár. Pontos számra csak a TSMC-től lehet számítani, amely vélhetően legkésőbb a következő negyedéves pénzügyi beszámolóban közölheti a veszteség mértékét.

Érdekes kérdés, hogy a TSMC mely ügyfeleit érintheti leginkább a kiesés. A 16/12 nanométeres csíkszélességből kiindulva akár az Nvidia egyes chipjeit is tönkretehette a baleset. Az sem zárható ki, hogy autógyártóknak szánt lapkákra is kiterjed az eset, amely csak tovább mélyítené a gépjárművekhez szükséges elektronikai komponensek ellátási nehézségeit.

ÁRAMKIMARADÁS, FÖLDRENGÉS, HIBÁS VEGYSZER

Kisebb-nagyobb áramkimaradások rendre előfordulnak a rendkívül magas elektromos energiaigénnyel rendelkező félvezetőgyárakban. Az esetek döntő többségében a méregdrága berendezések nem károsodnak, az épp megmunkálás alatt álló szilíciumostyák azonban óhatatlanul a kukában végzik, amely amerikai dollárban kifejezve sok milliós kárt jelenthet. Két évtizeddel ezelőtt a TSMC Fab 8 termelését kellett kényszerűen leállítani, amikor a tajvani állami áramszolgáltató vállalat karbantartási munkákat végzett a környéken, melynek során véletlenül megsértettek egy elektromos fővezetéket.

Ennél időben lényegesen közelebbi történt az a 13 perces áramkimaradás, mely a Toshiba és a Western Digital Japánban található gyárkomplexumát érintette. A 2019 nyarán történt alig 13 perces leállásnak nagyjából 6 exabájtnyi NAND chip látta kárát, mely összesen közel 700 millió dollárjába került a két vállalatnak. A Samsungot 2018 márciusban sújtotta egy nagyjából 30 perces kimaradás, amely a hírek szerint 50-60 000 megmunkálás alatt álló 3D NAND szilíciumostyát tett tönkre. A mennyiség a Samsung egy havi termelésének 11, a globális előállításnak pedig 3,5 százalékát tette ki.

Áramszünetek mellett a TSMC számára a természeti katasztrófák sem ismeretlenek. A Tajvanon viszonylag gyakori földrengések már nem egyszer okoztak károkat a bérgyártó egyes üzemeiben. Egy bő öt évvel ezelőtti fölmozgásban a bérgyártó Tainan városában található mindhárom félvezetőgyártó üzeme megsérült. A Fab 6 és a Fab 14B jelzésű épületeket, illetve azok eszközeit már nagyrészt helyreállították, a Fab 14 esetében viszont elhúzódnak a munkálatok, az első kárfelmérés túlságosan optimistának bizonyult. Érdekes párhuzam, hogy a mostani áramszünet épp az egyik akkor megsérült üzemet, a Fab 14B-t érintette.

Szintén utóbbi gyárat hátráltatta egy ritka probléma 2019 elején. A TSMC szóban forgó üzemébe selejtes vegyszert szállított az egyik partner, amely nagyon fájdalmasan érintette a bérgyártót. A rossz minőségű kemikália miatt végül tízezer számra kellett részben megmunkált wafereket kidobni, amely amerikai dollárban számolva nagyjából 500 milliós veszteséget jelentett a TSMC-nek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.