Szerző: Koi Tamás

2021. április 1. 09:33

Hatalmas összeget költ kapacitásfejlesztésre a TSMC

A koronavírus világjárvány és a globális trendek hatására óriási összegeket szán a félvezetőgyártási kapacitásának bővítésére a következő években a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a TSMC.

HIRDETÉS

Három éven belül összesen 100 milliárd dollárt ölne a félvezetőgyártási kapacitásának fejlesztésébe a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufactoring Company (TSMC) - áll a helyi média tudósításában. A cég részben ezzel kívánja elejét venni, hogy a jövőben ne fordulhasson elő újra olyan, a tavalyi év végén kibontakozó globális félvezetőhiány, mely többek közt a chipgyártókat is kínos helyzetbe hozza, emellett a vállalat így kíván felkészülni a jövőben jelentkező még nagyobb kapacitásigényre.

A TSMC a világ legnagyobb chipgyártójaként számos olyan, meghatározó partnert szolgál ki, melyek maguk tervezik a félvezetőket, majd legyártatják a tajvani féllel. Az IT-iparág legnagyobb szereplői közül a TSMC megrendelői közé tartozik egyebek mellett az Apple, a Qualcomm, az AMD és az Nvidia, emellett számos kisebb-nagyobb chiptervező cég is ott van a listán, melyek a legkülönfélébb elektronikai megoldásokhoz szállítanak félvezetőket.

wafer_inhands

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az elmúlt egy évben a TSMC gyártókapacitása gyakorlatilag folyamatosan túl volt foglalva, miután a pandémia hatására az otthoni munkához és szórakozáshoz használt elektronikai cikkek forgalma ugrásszerűen megnőtt. A nem várt keresletnövekedés miatt a gyártó több ezer új alkalmazottat állított csatasorba, illetve több új gyártóüzem létesítése is megkezdődött, ám ezek a beruházások csak késleltetve hozzák meg a hatásukat.

A tajvani cég szerint a pandémia mellett a globális trendek is azt mutatják, hogy a jövőben jelentősen nőni fog a félvezetők iránti kereslet részben az 5G-s hálózatok és az azokhoz kapcsolódó mind nagyobb számú eszközöknek, gépeknek, illetve nagy számítási kapacitású rendszerek terjedésének köszönhetően.

A TSMC nem az egyetlen cég, mely a jövőben jelentős forrást biztosít a kapacitásbővítésre, így az egyik legnagyobb rivális, a dél-koreai Samsung Electronics korábban közölte, hogy egy évtized alatt több mint 116 milliárd dollárt szán a félvezetőgyártás felfuttatására, az Intel pedig a hetekben jelentette be, hogy a jövőben szerződéses (bér)gyártást is vállal majd, az ehhez szükséges kapacitásfejlesztésre pedig 20 milliárd dollárt szán.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.