Szerző: Koi Tamás

2021. április 1. 09:33

Hatalmas összeget költ kapacitásfejlesztésre a TSMC

A koronavírus világjárvány és a globális trendek hatására óriási összegeket szán a félvezetőgyártási kapacitásának bővítésére a következő években a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a TSMC.

Három éven belül összesen 100 milliárd dollárt ölne a félvezetőgyártási kapacitásának fejlesztésébe a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufactoring Company (TSMC) - áll a helyi média tudósításában. A cég részben ezzel kívánja elejét venni, hogy a jövőben ne fordulhasson elő újra olyan, a tavalyi év végén kibontakozó globális félvezetőhiány, mely többek közt a chipgyártókat is kínos helyzetbe hozza, emellett a vállalat így kíván felkészülni a jövőben jelentkező még nagyobb kapacitásigényre.

A TSMC a világ legnagyobb chipgyártójaként számos olyan, meghatározó partnert szolgál ki, melyek maguk tervezik a félvezetőket, majd legyártatják a tajvani féllel. Az IT-iparág legnagyobb szereplői közül a TSMC megrendelői közé tartozik egyebek mellett az Apple, a Qualcomm, az AMD és az Nvidia, emellett számos kisebb-nagyobb chiptervező cég is ott van a listán, melyek a legkülönfélébb elektronikai megoldásokhoz szállítanak félvezetőket.

wafer_inhands

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az elmúlt egy évben a TSMC gyártókapacitása gyakorlatilag folyamatosan túl volt foglalva, miután a pandémia hatására az otthoni munkához és szórakozáshoz használt elektronikai cikkek forgalma ugrásszerűen megnőtt. A nem várt keresletnövekedés miatt a gyártó több ezer új alkalmazottat állított csatasorba, illetve több új gyártóüzem létesítése is megkezdődött, ám ezek a beruházások csak késleltetve hozzák meg a hatásukat.

A tajvani cég szerint a pandémia mellett a globális trendek is azt mutatják, hogy a jövőben jelentősen nőni fog a félvezetők iránti kereslet részben az 5G-s hálózatok és az azokhoz kapcsolódó mind nagyobb számú eszközöknek, gépeknek, illetve nagy számítási kapacitású rendszerek terjedésének köszönhetően.

A TSMC nem az egyetlen cég, mely a jövőben jelentős forrást biztosít a kapacitásbővítésre, így az egyik legnagyobb rivális, a dél-koreai Samsung Electronics korábban közölte, hogy egy évtized alatt több mint 116 milliárd dollárt szán a félvezetőgyártás felfuttatására, az Intel pedig a hetekben jelentette be, hogy a jövőben szerződéses (bér)gyártást is vállal majd, az ehhez szükséges kapacitásfejlesztésre pedig 20 milliárd dollárt szán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról