Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 31. 09:55

Itt a Xiaomi hajtogatható okostelefonja

A Mi Mix Fold masszív, összehajtható kijelzőt és folyékony kameralencsét hoz.

Nem lassul a Xiaomi bejelentésáradata, a vállalat Mi 11 Ultra csúcsmodellje és új okoskarperece, illetve az elektromos autók piacára való belépés után most első hajtogatható okostelefonjáról is lerántotta a leplet. A Mi Mix Fold névre hallgató készülék várhatóan még idén tavasszal kapható lesz.

xmmf03

Az eszköz a rivális Samsung Galaxy Foldtól is megismert felépítést hozza, vagyis masszív, 8,01 hüvelykes belső kijelzőjén túl, egy a telefont összehajtva használatba vehető, külső panel is jutott rá, utóbbi 6,52 hüvelykes képátlóval. A nagyméretű, 4:3-as belső OLED kijelző felbontása 2480x1860 pixel, 900 nites maximális fényerővel, a külső panel pedig elnyújtott, 27:9-es képaránnyal érkezik, 840x2520 pixel felbontással és 90 hertzes képfrissítési rátával - jobb felső sarkába pedig egy 20 megapixeles szelfikamerát ütött a gyártó. A belső kijelző a gyártó ígérete szerint továbbá 200 ezer összehajtást is kibír. A Mi Mix Foldba a fentieken túl a Xiaomi mindjárt négy hangszórót gyömöszölt be.

xmmf01

A hajtogatható felépítés mellett a vállalat kamerafronton is igyekszik nagyot gurítani, a készülék hátoldalán egy 108 megapixeles fő szenzor figyel, egy 13 megapixeles ultraszéles látószögű érzékelő, illetve egy 8 megapixeles harmadik kamera társaságában, amely egyszerre tölti be a 3x optikai zoomot kínáló telefotó, illetve a makró kamerák szerepét - folyékony lencséjének köszönhetően. Az utóbbi napokban már megszellőztetett felépítésben a gyártó a hagyományos lencsét egy folyadékréteggel helyettesíti, amelynek formája a rajta áthaladó elektromos feszültség hatására változtatható, így a szenzor többféle szerepet is elláthat. Az eddig főként ipari környezetben használt megoldás most az okostelefon-piacra is lecsorog, és a több funkciós kamerák mellett potenciálisan gyorsabb autofókuszt is ígér, persze valós teljesítménye majd az éles teszteknél derül ki.

xmmf02

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ami a Mi Mix Foldban dolgozó vasat illeti, az eszköz lefutja a csúcskategória kötelező köreit, Qualcomm Snapdragon 888 processzorral és igény szerint 12 vagy 16 gigabájt RAM-mal, illetve 256 vagy 512 gigabájt belső tárhellyel debütál. Akkumulátorból a telefon mindkét oldalába jutott egy, a 2460 és 2560 mAh-s telepek összesen 5020 mAh kapacitást produkálnak, illetve a 67 wattos töltést is támogatják.

A várhatóan április 16-án rajtoló Mi Mix Fold Kínában lesz kapható - a nemzetközi elérhetőségről egyelőre nincsenek információk. Kínában mindenesetre a 12/256 gigabájtos verzió mintegy 1520 dollárnak megfelelő áron lesz megvásárolható, a 12/512 gigabájtos modellért valamivel több mint 1670, a 16/512 gigabájtos kiadásért pedig közel 1980 dollárnak megfelelő árat kell kicsengetni.

a címlapról