:

Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 30. 10:08

Gigászi kameraplatformmal jön a Xiaomi Mi 11 Ultra

A kínai cég az új csúcstelefon mellett a Mi Band 6 okoskarperecet is bemutatta.

A Xiaomi Mi 11 szériájának zöme már február elején bemutatkozott, a széria élharcosának leleplezésére azonban egészen mostanáig kellett várni. A Mi 11 Ultra a február közepén kiszivárgott képeknek megfelelő külsővel, illetve gigászi, szinte a hátoldal felső harmadát kitöltő kameraplatformmal érkezik - amelyen egy külön OLED kijelző is helyet kapott.

mi11u01

A telefonon nem csak a kamerasziget mérete, de annak tartalma is egyedülálló, a MI 11 Ultra ugyanis az első okostelefon, amelyben a Samsung GN2 szenzora dolgozik - a hatalmas, 1/1,12 hüvelykes érzékelő 50 megapixel felbontású, 1,4 mikométeres képpontokkal, de pixel binningre is lehetőséget ad, ilyenkor 12,5 megapixel felbontást produkál. A hátlapon egy 48 megapixeles, f/2.2-es, Sony IMX586 szenzorra építő, ultraszéles látószögű kamera, illetve egy ugyanilyen érzékelővel szerelt, 5x optikai zoomra képes, f/4.1-es telefotó lencse is helyet kapott. Utóbbi kameráknál a lőtt fotókat a telefon 12 megapixelre sűríti össze, az egy képpontra jutó fényinformáció maximalizálásához.

mi11u02

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hátoldali platformon a kamerák mellett unortodox módon egy kisméretű, 1,1 hüvelykes OLED érintőkijelzőnek is jutott hely, 126x294 pixel felbontással, amely az időt, dátumot és értesítéseket mutatja, illetve szelfikhez is bevethető a kamerakép követésére - persze azért az előlapi kijelzőbe ütve is találunk szelfikamerát, utóbbi 20 megapixel felbontású.

mi11u04

A telefon elején egy 6,81 hüvelykes, 120 hertzes, 3200x1400 képpont felbontású OLED panel feszül, mögötte pedig az idén kötelező csúcshardver sorakozik, azaz a Qualcomm Snapdragon 888 processzora, 12 gigabájt RAM, illetve 256 gigabájt UFS 3.1 belső tárterület - mindez IP68-as védelmi besorolású házba csomagolva. A Xiaomi Mi 11 Ultrát egy 5000 mAh kapacitású akku látja el szuflával, amely a 67 wattos vezetékes és ugyancsak 67 wattos (!) vezeték nélküli töltést is támogatja. Természetesen a Wi-Fi 6, illetve az 5G támogatás is ott van a készülék tarsolyában. A Mi 11 Ultra, hasonlóan a rivális gyártók "ultrapérmium" modelljeihez, borsos, 1200 eurós ajánlott fogyasztói áron lesz kapható - igaz a rajt dátumát a gyártó még nem közölte.

miband6

De nem csak az új csúcstelefont tartogatta március végére a Xiaomi, a kínai cég legújabb okoskarperecét, a Mi Band 6-ot is bemutatta. Az elődnél érezhetően nagyobb, 1,56 hüvelykes, AMOLED kijelzővel szerelt eszköz átrajzolt felhasználói felülettel érkezik, az előző modellhez hasonló, 20 napos üzemidő mellett. A készülék a szokásos aktivitás- és pulzusmérő képességek mellett már a véroxigénszint mérésére is bevethető. A karpereccel összesen 30 edzésforma követhető, a boxtól, a Zumbán át a krikettig - emellett az eszköz alváskövetésre is képes. Az Xiaomi Mi Band 6-ból NFC-képes verzió is napvilágot lát, ez ugyanakkor csak Kínában lesz kapható, a globális piacon az NFC-nélküli kiadást teszi elérhetővé a cég, Európában 45 eurós áron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.