:

Szerző: Koi Tamás

2020. október 6. 13:34

Nincs jó bőrben a Digi magyar leányvállalata

Nincs jó bőrben a Digi Távközlési Kft., mely újabban a negyedik magyarországi mobilszolgáltatóként él meg különféle kálváriákat. A társaság frissen közzétett 2019-es beszámolójában hatalmas tartozások és jelentős veszteség lett lekönyvelve.

A koronavírus járvány miatt a halasztott határidőre, szeptember 30-ra közzétette a 2019-es üzleti évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját a holland Digi Communications N.V. magyar leányvállalata, a Digi Távközlési Kft. A hazai vezetékes távközlési piac meghatározó, a mobilpiac kisebb, kihívó szereplője a könyvek szerint pocsék évet zárt tavaly, a cég hatalmas veszteséget halmozott fel, illetve több tízmilliárd forintos tartozása is van.

A frissen közzétett eredménykimutatás szerint a szolgáltató 2019-es nettó árbevétele (belföldi és külföldi értékesítés összesen) valamivel több, mint 52 milliárd forint volt, nagyjából ötmilliárd forinttal több, mint 2018-ban. A vállalat ekkora árbevétel mellett picivel több, mint tízmilliárd forintos veszteséget termelt, vagyis a Kft. 2018-as 3,4 milliárdos vesztesége megháromszorozódott egy év alatt. A cég egyébként utoljára 2017-ben volt nyereséges, az Invitel felvásárlása, illetve a jelenlegi vezetés két évvel ezelőtti kinevezése előtt.

digi_hq_vaci
a digi budapesti székháza

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kiadások, illetve az azáltal realizált veszteség növekedése többek közt a növekvő bérköltségnek tudható be a cégnél. A vállalat 2019-es teljes bérköltsége mintegy 11,3 milliárd forint volt, 1,7 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. A Digi Távközlési Kft.-nél 2019-ben többen is dolgoztak, mint 2018-ban, a foglalkoztatottak száma tavaly 2187 fő volt, két évvel korábban pedig 1939 fő.

A cég óriási hitelállományt is görget maga előtt, melynek tetemes részét az anyacég által nyújtott források teszik ki. A Digi rövid lejáratú kötelezettségei kapcsolt vállalkozásokkal szemben tavaly év végén elérték a 29 milliárd forintot, ami 9 milliárd forinttal volt több, mint 2018-ban, míg a szállítók felé 15,3 milliárd forinttal tartozott a cég. Tavaly a banki hitelállomány is jelentősen nőtt, a rövid lejáratú hitelek összege tavaly év végére meghaladta a 15 milliárd forintot, ami több mint a háromszorosa a 2018-as adósságszintnek.

A magyarországi leányvállalat pocsék pénzügyi teljesítménye önmagában nem predesztinálja a társaság hazai piaci szereplését, amennyiben egy tőkeerős, nagy multi áll mögötte, ugyanakkor intő jel lehet, hogy névtelenséget kérő belsős forrásunk szerint a cég anyagi helyzete nem feltétlenül tudatos gazdálkodás eredménye, hanem elsősorban a 2018-ban érkező felsővezetés szakmai hibáira vezethető vissza. Részben ennek tudható be az is - állítja informátorunk -, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) minden eszközzel igyekszik távol tartani a Digi-t az ősszel kezdődő frekvenciatendertől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.