Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 8. 10:05

Nevetséges összegre büntették a telefonos ügyfélszolgálatokat

A nagyobb versenyjogi és más, hatósági bírságokhoz képest nevetségesen alacsony összegű, összességében 2,5 millió forintnyi büntetést szabott ki a fogyasztóvédelmi hatóság pontosan meg nem nevezett számú távközlési és más közszolgáltató cégre a telefonos ügyfélszolgálatok működésének szúrópróba-szerű ellenőrzése során.

Az ügyfélszolgálatok működését ellenőrző átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálat eredményeiről tett közzé részleteket tegnap az illetékes minisztérium. A fogyasztóvédelem az elmúlt hónapokban összesen 340 próbahívással ellenőrizte, hogy a telefonos ügyfélszolgálatok a jogszabályban meghatározott követelmények szerint üzemelnek-e, a vizsgálat többségében távközlési cégeknél, illetve egyéb közműcégeknél zajlott. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnapi közleménye szerint a hívások mintegy negyedénél tártak fel kisebb-nagyobb problémákat, melyek nyomán összességében 2,5 millió forintnyi büntetést szabtak ki a jogsértő vállalkozásokra (hogy pontosan hány cég kapott büntetést, arra nem tér ki a közlemény). Mindez azt feltételezi, hogy egy-egy problémás esetnél nem egészen 30 ezer forintos bírsággal "honorálták" a jogsértő magatartást.

scream_phone

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A minisztérium szerint a járványügyi veszélyhelyzet idején felértékelődött a telefonos ügyfélszolgálatok szerepe, mert a közvetlen és azonnali kapcsolatfelvételre az ügyfélszolgálati irodák zárva tartása miatt nem volt más mód. A telefonos ügyfélszolgálatok fogyasztó számára gördülékeny működését a járványhelyzettől függetlenül évek óta törvényi feltételekkel szabályozzák, így például a panasszal kapcsolatos élőhangos ügyintézést a szolgáltató köteles reklám elhangzása nélkül a telefonos ügyfélszolgálat menüsorrendjének első helyére tenni.

Az ügy érdemi intézését emellett a kapcsolás létrejöttétől számított legfeljebb 5 percen belül meg kell kezdenie, ettől csak nagyon kivételes esetben, például rendkívüli időjárási körülmények miatt térhet el.

A fogyasztók szempontjából talán legfontosabb, ún. 5 perces szabály esetében egyértelmű romló tendenciát mutatnak a számok, hiszen a tavalyi 4 százalékhoz képest idén a hívások 8,5 százalékában sértették meg ezt az előírást a szolgáltatók. Az ITM ugyanakkor sikerként könyveli el, hogy idén egyetlen telefonos ügyfélszolgálat esetében sem hangzott el reklám az élőhangos bejelentkezés idején.

 

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról