Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 7. 09:32

Elérhető az Android 11 utolsó bétája

Az Android 11 Beta 3 nagy újítást már nem hoz, a kontaktkövetésnek viszont kivételezett pozíciót ad.

Megérkezett az Android 11 utolsó bétája: a csőben lévő legfrissebb Android harmadik béta címkés kiadása a koronavírus-járvány miatt némi késéssel futott be. A rendszer a Google szerint már a második bétával stabilnak minősül, azon az appok, SDK-k, NDK API-k már ugyanúgy működnek, mint a végleges verzióban fognak - így a felhasználók az új kiadásban már nem érzékelnek majd túl sok változást.

Persze ez nem jelenti, hogy ne jönne újdonság a Beta 3-ban: az új rendszeren a
koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó, kontaktkövető Exposure Notification Systemre építő appok a helyadatok megosztásának külön bekapcsolása nélkül is használhatják a Bluetooth-alapú szkennelést a közeli felhasználók eszközeinek felkutatására. Egészen idáig minden más alkalmazáshoz hasonlóan a kontaktövető funkciónak is külön engedélykérésre volt szüksége az ilyen adatok megszerzéséhez, mostantól azonban a megoldás kivételezett státuszt kap.

andrilll

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A Google a döntést azzal indokolja, hogy a kontaktkövetés hatékonyságának maximalizálásához az a lehető legtöbb eszközön aktív kell hogy legyen - a cég igyekszik azzal megnyugtatni az adatvédelem miatt aggódó felhasználókat, hogy az Exposure Notification System sem használhatja a Bluetooth-on gyűjtött adatokat a készülék, illetve tulajdonosának földrajzi helyének meghatározására.

Az Android 11 Beta 3 további eget rengető változásokat már nem hoz, a friss kiadás elérhető a Google Pixel 2, 3, 3a és 4 modellekre, a Google pedig ígérete szerint rövidesen a frissen bejelentett Pixel 4a készüléket is felveszi a listára. A stabil rajtra valamikor szeptember első felében számíthatunk, a szokott menetrend szerint kezdve a Google Pixel telefonjaival, amelyek után a többi gyártó is megkezdi majd (remélhetőleg nem túl komótosan) a rendszer eljuttatását eszközeire.

a címlapról