Szerző: Koi Tamás

2020. július 8. 12:01

Felére csökkenti a 4K-s stream méretét a Fraunhofer új kodekje

Bejelentette új generációs videokodekjét a német Fraunhofer Heinrich Hertz intézet, mellyel a jövőben a nagyfelbontású videotartalmak hatékonyabb tömörítése révén további jelentős sávszélesség-felhasználás spórolható meg.

Bejelentette új generációs videokodekjét a német Fraunhofer Intézet, melynek neve az elmúlt évtizedekben egybeforrt azokkal a hang- és képtömörítési eljárásokkal, melyeket ma különböző audiovizuális eszközök milliárdjai használnak világszerte. Az új kodek, a Versatile Video Coding (VVC) az előző generációhoz képest felére csökkentett adatmennyiség mellett ígér változatlan minőségű képi tartalmat, ezzel jelentősen tehermentesítve az átjátszó közeget - elsősorban a leginkább korlátos mobilhálózatokat.

A H.266/VVC a H.264/AVC és H.265/HEVC kodekek közvetlen leszármazottjának tekinthető, előbbi 2003-ban, utóbbi 2013-ban látott napvilágot, noha különböző szabadalmi viták miatt még ma is a régebbi rendszer elterjedtebb. A Fraunhofer kodekjeinek népszerűségét jól jelzi, hogy ez a két tömörítési eljárás dolgozik a világ globális videotovábbítási láncának 90%-ában, az új szabvánnyal pedig azt ígéri az intézet, hogy a HEVC kodeknél tapasztalható licencelési problémák kiküszöbölésével rövid távon érkezik harmadikként a sorba a VVC.

video_compression

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az intézet által kiadott közlemény szerint a H.266/VVC-t már elsősorban 8K- és 4K-s tartalmak hatékony tömörítésére - ezzel hatékonyabb továbbítására - alkották, így például egy 90 perces 4K-s videó mérete a korábbi 10 GB-ról 5 GB-ra csökkenthető az alkalmazásával, a képminőség romlása nélkül. A H.266/VVC emellett ideális lehet mindennemű mozgókép kódolására, beleértve a 360°-os panorámaképeket és a képernyőmegosztó platformok által generált jelet.

A H.266/VVC-nek ugyanakkor erős konkurenciájává válhat az egyre több prominens iparági szereplőt a támogatói közé tudó, az Open Media Alliance által gründolt, jogdíjmentesen használható AV1 kodek, melyet a VP9 utódjaként többek közt olyan platformok használnak, mint a YouTube vagy a Netflix. 

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.