Szerző: Koi Tamás

2020. február 6. 12:09

Csökkenti a streaming-adatforgalmat a Netflix újítása

A felhasználó választása alapján új kodeket használ a Netflix legújabb androidos applikációja a katalógus egy részének lejátszásakor. Az AV1 kodek bevezetése jelentősen csökkentheti az app adatforgalmi igényét, de ennek ára lehet.

Új kodeket használ a Netflix androidos applikációja bizonyos beállítások alapján annak érdekében, hogy a készülékével mobilhálózatra csatlakozó felhasználó adatkeretét ne terhelje meg annyira a streaming tartalom fogyasztása. Az AV1 kodek bevezetésének más, a Netflix számára konkrét pénzügyi előnyt biztosító hatása is lehet, a készüléktulajdonosok viszont könnyen lehet, hogy fel kell áldozzák a csökkentett adatforgalmi-igény oltárán a kedvező(bb) akkumulátoros üzemidőt.

A Netflix technológiai blogján megjelent poszt alapján a "nagyteljesítményű", nem licencköteles AV1 videokodek használata akár 20%-kal jobb tömörítési hatékonyságot eredményez az általánosan elterjedt, korábban kiterjedten használt VP9-hez képest. Az új kodek mögött álló, 2015-ben alapított Alliance for Open Media (AOMedia) mögé olyan multik sorakoztak fel korábban, mint a Microsoft, az Amazon, az Intel, a Google vagy éppen az Apple.

netflix_savedata

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Az új kodek használata a Netflix androidos appjaiban nem automatikus és nem is támogatott a teljes katalógus esetében, noha a cég jelezte, hogy idővel a teljes platformkínálatra ki kívánja terjeszteni az AV1 használatát. A cég ugyanakkor hozzáteszi, a kodek nyújtotta előnyök elsősorban mobilos környezetben jelentkezhetnek, ahol az adatkapcsolat minősége változó, emellett a felhasználó által igénybe vehető adatkeret a legritkább esetben korlátlan.

Az AV1 kodek használatához a Netflix appban a "Save Data" opciót kell kiválasztani a mobilhálózati adathasználat menüpontban. A Netflix kliens az AV1 strean dekódoláshoz a VideoLAN, VLC és FFmpeg közösségek által fejlesztett nyílt forráskódú dav1d dekódert használja, melyet a Netflix 10 bites színmélységben kódolt tartalmainak lejátszására optimalizáltak. Az AV1 stream dekódolsa ugyanakkor a VP9-hez képest nagyobb processzorteljesítményt követel, így könnyen lehet, hogy a nézők ugyan spórolhatnak a mobilos adatforgalommal az új kodeknek köszönhetően, ez azonban negatívan hathat a mobilkészülék akkumulátoros üzemidejére.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.