Szerző: Koi Tamás

2020. február 6. 12:09

Csökkenti a streaming-adatforgalmat a Netflix újítása

A felhasználó választása alapján új kodeket használ a Netflix legújabb androidos applikációja a katalógus egy részének lejátszásakor. Az AV1 kodek bevezetése jelentősen csökkentheti az app adatforgalmi igényét, de ennek ára lehet.

Új kodeket használ a Netflix androidos applikációja bizonyos beállítások alapján annak érdekében, hogy a készülékével mobilhálózatra csatlakozó felhasználó adatkeretét ne terhelje meg annyira a streaming tartalom fogyasztása. Az AV1 kodek bevezetésének más, a Netflix számára konkrét pénzügyi előnyt biztosító hatása is lehet, a készüléktulajdonosok viszont könnyen lehet, hogy fel kell áldozzák a csökkentett adatforgalmi-igény oltárán a kedvező(bb) akkumulátoros üzemidőt.

A Netflix technológiai blogján megjelent poszt alapján a "nagyteljesítményű", nem licencköteles AV1 videokodek használata akár 20%-kal jobb tömörítési hatékonyságot eredményez az általánosan elterjedt, korábban kiterjedten használt VP9-hez képest. Az új kodek mögött álló, 2015-ben alapított Alliance for Open Media (AOMedia) mögé olyan multik sorakoztak fel korábban, mint a Microsoft, az Amazon, az Intel, a Google vagy éppen az Apple.

netflix_savedata

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az új kodek használata a Netflix androidos appjaiban nem automatikus és nem is támogatott a teljes katalógus esetében, noha a cég jelezte, hogy idővel a teljes platformkínálatra ki kívánja terjeszteni az AV1 használatát. A cég ugyanakkor hozzáteszi, a kodek nyújtotta előnyök elsősorban mobilos környezetben jelentkezhetnek, ahol az adatkapcsolat minősége változó, emellett a felhasználó által igénybe vehető adatkeret a legritkább esetben korlátlan.

Az AV1 kodek használatához a Netflix appban a "Save Data" opciót kell kiválasztani a mobilhálózati adathasználat menüpontban. A Netflix kliens az AV1 strean dekódoláshoz a VideoLAN, VLC és FFmpeg közösségek által fejlesztett nyílt forráskódú dav1d dekódert használja, melyet a Netflix 10 bites színmélységben kódolt tartalmainak lejátszására optimalizáltak. Az AV1 stream dekódolsa ugyanakkor a VP9-hez képest nagyobb processzorteljesítményt követel, így könnyen lehet, hogy a nézők ugyan spórolhatnak a mobilos adatforgalommal az új kodeknek köszönhetően, ez azonban negatívan hathat a mobilkészülék akkumulátoros üzemidejére.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról