Szerző: Habók Lilla

2018. január 12. 15:12:00

Az Apple is beáll a jogdíjmentes AV1 kodek mögé

Már a legtöbb fontos nagyvállalatot maga köré gyűjtötte az Alliance for Open Media kezdeményezés, hogy a HEVC tömörítési technológia ellenében saját ingyenes és nyílt alternatívát fejlesszen. Az eddig a HEVC mellett álló Apple is csatlakozott a csoporthoz.

Nagyobb felhajtás nélkül csatlakozott az Apple is az AV1 kodek fejlesztését végző Alliance for Open Media (AOMedia vagy AOM) szervezethez - jelentette a CNet. Az AOM célja egy olyan alternatív videós kodek fejlesztése, amely jogdíjmentes és könnyen licencelhető alternatívája lehetne a HEVC-nek. Ehhez azonban a versenytárshoz széleskörű iparági támogatottságra kell szert tennie, az Apple csatlakozása pedig pontosan ezt hozhatja el.

Az AV1 a Google-féle VP9 kodek továbbfejlesztéseként, azonban már egy "igazi" független szabványosító testület munkájaként, több cég közreműködésével jön létre. A szervezetet 2015-ben alapították a legnagyobb videostream-szolgáltató és böngészős cégek, úgy mint a Google, Amazon, Netflix, Microsoft, Mozilla, valamint a videokonferenciák miatt érdekelt Cisco és a hardvergyártóként csatlakozó Intel. Azóta a társuláshoz csatlakozott már például a Facebook, az AMD, ARM, az Nvidia és a Hulu is, tehát gyakorlatilag minden fontos érintett vállalat.

A cégek a H.264 és az és az utódjaként megjelent HEVC (H.265) szabványok körüli licenc- és jogdíjbonyodalmakat elégelték meg és döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy szabadabb, jogdíjaktól és kötöttségektől mentes kodeket. Az utolsó cseppet a pohárban valószínűleg a HEVC Advance szabadalomcsomag létrejötte adhatta meg, ebben a HEVC-hez köthető szabadalmak tulajdonosai az addiginál szigorúbb feltételek mellett biztosítják a licencet.

codec-generations

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az AOM tagjai ezért ingyenesen használható és nyílt alternatívát kezdtek fejleszteni, így jött létre az AOMedia Video 1 (AV1) videó kódolási formátum. A főbb funkciók 2017 októberében kész lettek, úgyhogy a Firefox már tavaly november végétől támogatja is a technológia korai verzióját a Nightly verziójában. Az eddigi tapasztalatok szerint a megoldás 25-35 százalékkal tudja csökkenteni a 4K videó fájlméretét a HEVC-hez és a Google-féle VP9-hez képest, de a jobb tömörítés több processzoros teljesítményt igényel, több memóriát használ és értelemszerűen energiaigényesebb is. A kodek további fejlesztése még mindig tart, például az STSWE17 konferencián elhangzott ígéret szerint mostanában készülhet el a bitstream formátum.

Ahogy Robert O'Callahan szakmai blogja rávilágít, az AV1 elterjesztésének már csak a HEVC tehetne keresztbe a szabadalmi jogsértési perekkel, amit az AOM szabadalmi engedélye eleve nehézzé tenne. A licenc kapcsán a szervezet garantálja, hogy a tagok és a közreműködők jogdíjmentesen használhatják az AV1 implementációt, de a jogok megszűnnek, ha az adott cég elkezd bármely más vállalatot perelni az AV1 használatával kapcsolatos szabadalmi jogsértésért. Tehát leegyszerűsítve minden cégnek el kell dönteni, hogy inkább használja az AV1-et vagy perli az AV1-et használókat. Ezért is érdekes a jelenleg a HEVC tömörítési technológiát használó Apple helyzete, amely csendben csatlakozott az AOM társuláshoz.

Egyelőre az Apple nem nyilatkozott, hogy milyen tervei vannak az AOM tagjaként, de a csatlakozás egy fontos jelnek tekinthető, hogy a jövőben a cupertinói cég is elkezdheti támogatni az AV1 formátumot.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 12:44

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.